Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carina Sándor om historiens lärdomar

Skinnskattebergs kommunalråd Carina Sándor (L) berättar om sin syn på dåtiden, nutiden och framtiden med anledning av Fagersta-Postens reportageserie med samma tema.

Annons
Carina Sándor (L), kommunalråd i Skinnskatteberg.

Vad tycker du är mest värt att lyfta fram ur din kommuns historia?

– Järnframställningen. Utan den hade Skinnskatteberg kanske inte funnits i dag, säger Carina Sándor.

Hur har historien format dagens samhälle?

– Vi är fortfarande ett samhälle med ett fåtal stora arbetsgivare och därutöver en massa småföretagare. Under järnhanteringens tid hade vi först väldigt många småföretagare/många småsmedjor, som sedan ersattes och kompletterades med ett antal större järnbruk med brukspatroner. Vi lever fortfarande väldigt mycket på naturen och skogen, träindustrin, samt att vi har Skogsmästarskolan, länets universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, med inriktning skog.

Hur märks kommunens historia i dag?

– Framför allt genom besöksnäringen, där vi har besöksmål såsom till exempel Röda Jorden, Bastnäs gruvfält, herrgårdar och Karmansbo smedja, som är den enda i sitt slag i världen. Vi känner även historiens vingslag när vi går i naturen, där det finns både gruvhål och slaggsten.

Vad kan man lära av historien när man blickar framåt?

– Hårt arbete lönar sig. Att kämpa innebär överlevnad. Det har vi alltid varit bra på i Skinnskatteberg. Samhället är skört med endast några få stora arbetsgivare. De är oerhört viktiga, men det är också viktigt att ha många andra arbetsplatser, såsom till exempel de små- och medelstora företagen, kommunen och universitetet. Att använda vattendragen mer än vad som görs, även om det är för fritidsändamål. Tidigare har de använts både för smedjorna och för transporterna av malmen.

Läs reportaget om Skinnskattebergs historia: Samhället byggdes kring industrierna

Annons