Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har järnkoll på hur valsen gick

På Järnets dag blåser föreningen Karmansbo bruksmiljö liv i en anrik produktion. I lördags fick allmänheten bland annat se hur järn valsades förr.

Annons
Karmansbo bruksmiljö iscensätter järnframställningen som den var i smedjan i Karmansbo mellan 1870 och 1958. Här slås slaggen ut med en mumlingshammare.

– Det är jätteintressant att se hur det gick till förr, men också kulturen runt om, hur arbetarna hade det, säger Hans Wikström, som åkt från Stockholm till smedjan i Karmansbo för att ta del av evenemanget.

Järnframställningen är höjdpunkten på Järnets dag, som äger rum första helgen i juli varje år. Metoderna som visas är de som användes från cirka 1870 och framåt.

– Det är rätt så imponerande att se, ett häftigt hantverk. Det ser rätt tungt ut, och att då tänka att de gjorde det varje dag, säger Lina Pettersson, som besökte Järnets dag för första gången.

De äldsta stenarna som utgör smedjan i Karmansbo är från 1400-talet, och anläggningen har ett stort kulturhistoriskt värde, menar Tommy Berglund, som är ordförande i Karmansbo bruksmiljö.

Bruket har även varit viktigt rent ekonomiskt. När allt gick på högvarv jobbade omkring 70 personer här och cirka 5 000 ton producerades varje år.

1958 lades smedjan lades ner, men omständigheter gjorde att den står kvar än i dag.

– Skrotvärdet var så lågt att det kostade mer att riva smedjan och sälja metallen maskinerna var gjorda av. Så man bara lämnade allt. Det är vår lycka, säger Tommy Berglund.

Annons