Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågelskådare och snigeljägare får miljöpris

Skinnskattebergs kommun hade svårt att välja mellan 600 uppsatta holkar och 80 400 saltade sniglar.

Annons
Leif Edberg rensar en holk vid Nedre Vättern i Skinnskatteberg. På hösten rensar han och Sören Björklind cirka 600 holkar i trakten. ”Vi vill se till hela perspektivet, inte bara titta och fotografera fåglar”, säger Leif Edberg.

Skinnskattebergsborna Leif Edberg och Sören Björklind prisas för sina insatser för kommunens fågelliv. I tolv år har de tillverkat och satt upp mellan 550 och 600 holkar, som de så här års rensar regelbundet.

– Helt otroligt, vi hade inte en tanke på att vinna, säger Sören Björklind.

– Det klart vi blir glada, det är en sorts bekräftelse och det stimulerar ju, säger Leif Edberg.

Duon får dela på kommunens miljöpris, som är på 10 700 kronor, med skinnskattebergarna Eila Lindblom, Eeva Korhonen och Kari Korhonen.

– Det är jättekul att de märker att den lilla människan också kan göra något. Vi har fått så mycket uppmuntrande kommentarer av vanligt folk också, säger Eila Lindblom, som sedan i maj varit med och saltat över 80 400 mördarsniglar runtom i Skinnskattebergs tätort.

De drygt 5 000 kronorna de får i prispengar kommer de använda till att köpa salt, för att fortsätta nästa år. De regelbundna utflykterna, som trion hittills gjort flera gånger i veckan, kan dock vara slut för i år, berättar Eila Lindblom.

Även Sören Björklind och Leif Edberg vill fortsätta.

– Pengarna ska gå till fågelmat. Vi har stationer som vi utfodrar på vintern. Allt går tillbaka till fåglarna, säger Sören Björklind.

Annons