Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick pengar för att sluta i förtid

Lämpligare vore om Lars Andersson (S) inte tecknade sitt eget avtal medan han ännu var kommunalråd, tycker Nima Poushin, kommunchef i Skinnskatteberg.

Annons
Lars Andersson slutade sin lärartjänst ett år innan han fyllde 65 år. Det gav en utbetalning på 196 002 kronor, inklusive sociala avgifter.

Lars Anderssons jobb på Klockarbergsskolan, som han blev tjänstledig från våren 2009, blev åter aktuellt efter att Carina Sándor (FP) ersatte honom som kommunalråd den 1 januari i år.

Efter samtal med skolledningen och kommunens personalchef valde Lars Andersson, som fyller 65 år nästa år, att avsluta sin anställning den 1 januari nu i år.

– Det hade hänt otroligt mycket i skolan under de sex åren jag var borta: bland annat nya läroplaner och krav på mer dokumentation. Jag ville inte gå in under en så kort period när jag dessutom varit borta så länge.

Avtalet godkändes av Bo Björn, som var tillförordnad kommunchef. Det innebar en utbetalning på 196 002 kronor, motsvarande sex månadslöner, inklusive sociala avgifter.

– Det hade varit lämpligare om Lars Andersson avvaktat tills han lämnat som kommunalråd, då han var i beslutande ställning gentemot kommunchefen. Men förvaltningen hade gett honom samma erbjudande även efter att han slutat som KSO, säger Nima Poushin.

– Jag ser inte att det påverkat uppgörelsen alls, detta rörde ju vad jag skulle göra efter den 1 januari, säger Lars Andersson.

Enligt kommunens delegationsordning ska sådana här beslut tas upp för samråd i ledningsutskottet.

– Nu blev det inte så. Jag tänkte inte på det då och uppenbarligen inte förvaltningen heller, säger Lars Andersson, som då satt invald i ledningsutskottet.

– Andra kan ha synpunkter men det finns ett ingånget avtal och i dagsläget finns inget krav mot Lars Andersson, säger Nima Poushin.

Annons