Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flest pappor hemma med barnen i Skinnsberg

Papporna i Skinnskatteberg är inte bara bäst i norra länsdelen på att vara hemma med sina barn – Skinnsbergsmännen leder även i hela Västmanland.

Annons

Statistik från Försäkringskassan visar att papporna i Skinnskattebergs kommun tar ut 28,4 procent av föräldradagarna för att vara hemma med sina barn. Detta är den högsta andelen i hela Västmanland.

Papporna i Fagersta kommer på andra plats i länet med ett uttag på 27,9 procent av dagarna. I Norberg, som ligger på näst sista plats i Västmanland, ligger uttaget på 23,6 procent.

Sämst ligger Köpings pappor med ett föräldraledighetsuttag på 23,3 procent.

– Vi ser en stadig ökning av andelen dagar med föräldrapenning som betalas ut till papporna. Få länder i världen kan visa upp motsvarande könsfördelning när det kommer till uttag av föräldraförsäkringen, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Enligt Försäkringskassans regleringsbrev ska "myndigheten verka för ett jämställt användande av föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning".

Varje förälder har rätt till hälften av de 480 dagarna med föräldrapenning per barn. Samtidigt är pappornas genomsnittliga uttag endast 106 dagar innan barnen fyllt åtta år, enligt Försäkringskassans statistik.

– Att papporna idag inte ens tar ut hälften av de dagar som de har rätt till visar att även vi i Sverige har en lång väg kvar till ett jämställt nyttjande av föräldraförsäkringen, säger Niklas Löfgren.

Västmanlandslistan, hur stor andel av männen som tar ut föräldrapenning:

1. Skinnskatteberg – 28,4 procent

2. Fagersta – 27,9 procent

3. Hallstahammar – 27,1 procent

4. Västerås – 26,9 procent

5. Sala – 26,5 procent.

6. Kungsör – 25,8 procent.

7. Surahammar – 24,3 procent

8. Arboga – 23,7 procent

9. Norberg – 23,6 procent

10. Köping – 23,3 procent

Annons