Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar vill ha bättre lekplats 

I Skinnskatteberg saknas en samlingsplats för barnfamiljer. Det tycker Michaela Sjöstrand som vill ha en ny lekpark i kommunen.

Annons
Michaela Sjöstrand tillsammans med barnen Ebba och Maja.

Skinnskatteberg. De lekparker som finns i dag i Skinnskatteberg är för små, ovårdade och inte anpassade för barn i olika åldrar, menar Michaela Sjöstrand. Hon vill att kommunen ska satsa på att bygga en ny lekpark eller utöka någon av de som redan finns.

– Det är inte så illa så att lekparkerna förfaller, men det finns inte så mycket som kan förfalla, säger hon.

Det hon framförallt saknar är en åldersmässig utveckling i lekparkerna, hon skulle gärna se att det fanns olika sektioner för barn i olika åldrar. Hon önskar även att det fanns bänkar med bord.

– Jag vill kunna spendera en heldag i lekparken och även äta mat eller fika där.

Det är flera föräldrar som brukar träffas tillsammans med sina barn och de saknar någonstans att vara i Skinnskatteberg.

– Vi åker ofta till Fagersta, Avesta eller Ludvika för att besöka deras stora, fina lekparker. Tänk vad roligt det skulle vara om familjer från andra städer kom hit för att besöka våra lekparker, säger Michaela Sjöstrand.

Michaela Sjöstrand startade facebookgruppen ”Lekpark till Skinnskatteberg” som nu har nästan 300 medlemmar.

– Att det finns ett intresse är det ingen tvekan om, och det är därför jag startade gruppen, för att visa det för kommunen.

Mariana Handler är medlem i facebookgruppen och håller med Michaela Sjöstrand om åldersproblemet i lekparkerna.

– Jag önskar att det fanns leksaker som passade även yngre barn, förutom en sandlåda. Har man barn i olika åldrar är det bra om båda kan få ut något av besöket, säger hon.

Mariana Handler skulle vara nöjd om någon av lekparkerna utökades.

– Det behöver inte vara något stort, men jag önskar ett större utbud, säger hon.

I april lämnade Michaela Sjöstrand in ett medborgarförslag till Skinnskattebergs kommun där hon berättar varför många föräldrar i Skinnskatteberg vill ha en ny lekpark.

Än så länge har hon inte fått någon respons av kommunen.

– Jag vet att de planerar att bygga en lekpark i Färna, men jag tycker det vore bättre om de satsade på en stor här i Skinnskatteberg. Det skulle kunna bli en knutpunkt för hela kommunen, säger Michaela Sjöstrand.

Kommunen i Skinnskatteberg besiktar sina lekparker en gång om året.

I besiktningsrapporten från maj 2014 konstateras det att underhållet av lekparkerna varit minimalt de senaste åren. Trots det har ingenting gjorts sedan dess.

– Vi har helt enkelt inte haft resurserna, men vi vet att många lekplatser är i mindre bra skick, säger Thomas Lenell, sektorchef för teknik och service, Skinnskattebergs kommun.

Han berättar att de hoppas kunna presentera en handlingsplan angående lekparkerna för politikerna i höst.

– Vi hade inga resurser för att påbörja handlingsplanen 2014, utan det planerades under hösten 2014 för att få med den till hösten 2015, säger Thomas Lenell.

Besiktningarna görs främst för att hitta allvarliga skador, men det krävs mer.

– Lekplatserna skulle behöva piffas upp och anpassas efter dagens behov, säger Thomas Lenell.

Vad exakt som ska göras med lekparkerna är inte klart än, men det är inte helt omöjligt att Skinnskattebergs kommun efterliknar NVK i Fagersta och satsar stort på några få lekparker.

Thomas Lenell bekräftar att de håller på och ser över lekplatssituationen i Färna och att den finns med i budgeten, men inget är klart än. Han känner även till Michaela Sjöstrands medborgarförslag.

– Det ligger för behandling vid tekniska utskottet, säger Lenell.

Annons