Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare vill ta över folkhögskola

Långsiktig affärsidé för de nedgånga lokalerna.

Annons
Jan Jäder och Thomas Lenell på kommunens förvaltning gjorde den kostnadskalkyl och konsekvensanalys för olika driftsformer för folkhögskolan som ledningsutskottet utgått ifrån i sitt förslag till kommunstyrelsen.

I juni förra året beslutade politikerna att överta fastigheten från landstinget. Målet har sedan dess varit att hitta en långsiktig lösning inriktad mot näringslivet, till exempel i form av en företagsby. Men att hitta intressenter har varit en utmaning för kommunen.

Situationen har gjort att de alternativ som bedömts som realistiska har varit antingen att en externt upphandlad entreprenör driver hela fastigheten, men att kommunen står kvar som ägare, eller att kommunen själv driver och utvecklar hela fastigheten.

Kommunens ledningsutskott har sedan beslutat att föreslå det sistnämnda för kommunstyrelsen, utifrån bristen på intressenter.

– Ju fortare vi får ett beslut, desto fortare vet vi ju vilken inriktning vi ska ha för folkhögskolan. Meningen är inte att det ska vara en kostnad utan att det ska gå runt, säger Carina Sándor (FP), kommunalråd i Skinnskatteberg.

– Syftet med en företagsby är att få in intäkter genom att hyra ut till externa gäster. En företagsby skulle göra området levande. Det kan gynna hela Skinnskatteberg, säger hon.

Fastighetens läge och utformning skulle vara perfekt, tycker en företagare Fagersta-Posten pratat med.

– Den har allt vi behöver: bostadsformer av olika slag, studielokaler, och även matservering. Vi kan få bra användning av hela anläggningen, men de som är där i dag får vara kvar. Jag fattar inte att så stora delar inte är i drift. Det är förskräckligt att det bara står och förfaller.

Företagaren var även delaktig i ett anbud förra våren, innan kommunen fick köpa fastigheten från landstinget. Affärsidén handlade då som nu om rekreations- och studieverksamhet.

– Vi undersöker investeringsbehovet och sammanställer ett finansieringsförslag att presentera för kommunen inom en snar framtid. Om vi blir ägare ska vi investera rätt stora pengar, säger företagaren.

Eftersom driftsformen för folkhögskolan ännu inte har beslutats i fullmäktige är nya anbud inte uteslutna, enligt Carina Sándor.

– Vi var nöjda i ledningsutskottet utifrån det vi visste då, och då fanns det inga intressenter. Kommer det ny information måste vi ta ställning och hantera det, säger Carina Sándor.

Företagaren ser långsiktigt på en eventuell verksamhet i folkhögskolans tidigare lokaler.

– Investerar vi vill vi göra det med en helhetssyn så att det fungerar under många år framåt. Vi vill ha lagfart på fastigheten. Ska man lägga ner mycket pengar vill man inte ha en kommun som styr i bakändan.

Gav en krona för fastigheten

I juni förra året beslöt kommunfullmäktige i Skinnskatteberg att köpa före detta folkhögskolefastigheten av landstinget. En krona gav kommunen.

Avsikten med köpet var att inrikta fastigheten, som ligger ovanför Köpingsvägen i Skinnskatteberg, på näringslivsutveckling och att kunna bedriva boende för ensamkommande flyktingbarn- och ungdomar.

Kommunen fick även1,7 miljoner kronor från landstinget, avsett för underhåll av lokalerna.

Folkhögskolan består av nio byggnader. Lokalytan är totalt 7 600 kvadratmeter.Tomten är 8,3 hektar stor.

Källa: Skinnskattebergs kommun och landstinget i Västmanland

Annons