Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt oenighet kring SD:s platser

Alliansen bejakade Sverigedemokraternas önskan, men det betyder inget mer, menar Carina Sándor (FP). Lars Andersson (S) hävdar fortfarande att Alliansen har gjort upp med SD.

Annons
De rödgröna med Lars Andersson (S) i spetsen anser att Alliansen kommit överens med SD, om att ge partiet två ersättarplatser i utskotten. Det innebär varken samarbete eller överenskommelse, anser Carina Sándor (FP), kommunalråd.

Fagersta-Posten har tidigare berättat om att Sverigedemokraterna Petri Ojala och Therese Lövdahl valdes till ersättare i varsitt utskott vid kommunstyrelsens möte förra tisdagen.

Lars Andersson, andre vice ordförande i kommunstyrelsen, har sedan dess hävdat att det är uppenbart att Alliansen har ett organiserat samarbete med SD.

– När vi skulle välja ersättarna till utskotten trodde jag att Alliansen skulle släppa in sitt eget folk på alla platser de kunde besitta, men då hade de ju lämnat två ersättarplatser till SD. Tvivelsutan har Alliansen upplåtit dem åt SD. De kan inte få platserna av egen kraft, säger han.

Det bevisar att någon form av uppgörelse ägt rum, menar Lars Andersson.

– Har man ett gemensamt upplägg är det inte konstigt att ge bort mandat till andra. Alliansen erkänner inte att de har ett samarbete med SD, men de har ju ändå gett dem de här platserna, säger han.

– Det blir ett ordklyveri, Carina Sándor tycker jag ljuger när jag säger samarbete. Det beror på hur man definierar det. Men en uppgörelse måste ha funnits, säger han.

Carina Sándor, kommunalråd i Skinnskatteberg, har hela tiden slagit ifrån sig Lars Anderssons påståenden och menar att Alliansen bara rättat sig efter de demokratiska spelreglerna.

Vilka spelregler är det du syftar på då?

– SD har av egen kraft fått plats i kommunstyrelsen. När vi i Alliansen såg att vi fyllt med alla våra personer som har möjlighet att sitta i utskotten, så fanns det två ersättarplatser kvar. Antingen kunde någon från Alliansen sitta på två ställen eller så kunde vi säga ja till SD:s önskemål, och då gjorde vi det. Men det är ingen uppgörelse, säger Carina Sándor.

Vad är det då?

– Inte ett samarbete i alla fall. SD ställde frågan och vi sa okej till det. Vi har tillmötesgått deras önskan. Men det betyder absolut inget annat än det. Dessutom sa ingen annan nej heller.

– Vi funderade aldrig på att reservera oss. Det var ju uppenbart att Alliansen valde att tillsätta två av sina platser med SD, säger Lars Andersson.

Carina Sándor ser inte någon politisk vinning på att bejaka SD:s önskemål.

– Rent praktiskt tror jag inte det blir någon skillnad mer än att de kan lyssna på ärendena i utskotten och att de är involverade i ärendena innan kommunstyrelsen. Vi har egentligen gett dem möjlighet till insyn, säger hon.

– Vi håller inte på att småjäklas, men sett i ett större perspektiv är det som händer i Skinnskatteberg unikt. Kommuner med liknande uppgörelser är lätträknade, säger Lars Andersson.

Petri Ojala har tidigare sagt till Fagersta-Posten att Alliansen, före mötet i kommunstyrelsen, lovat Sverigedemokraterna två ersättarplatser i utskotten. Han har senare i ett sms skrivit att han har blivit felciterad.

En expert som FP har pratat med anser att en uppgörelse måste ha skett.

Annons