Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill se högre puls hos de anställda

Två och en halv timmes exercis varje vecka för alla kommunanställda i Skinnskatteberg – även för de som inte vill. ”Det blir en naturlig del i arbetet”, säger Bo Öberg, som skrivit en motion i frågan.

Annons

Vilken träningsform som de ungefär 350 anställda inom kommunen ska ägna sig åt har moderaten Bo Öberg inte tagit ställning till i sitt förslag.

– Jag tänker mig all möjlig träning. All träning som ger hög puls, säger han och tillägger att den timmes friskvårdstid som kommunens anställda har i dag även kan innebära att gå på meditation, vilket han inte anser är friskvård.

Bo Öbergs motion utgår från en undersökning av Folktandvården Stockholm. I den delades personal under ett år upp i tre grupper. Vid två tandvårdskliniker fick de anställda på arbetstid träna två och en halv timme i veckan, en annan grupp fick arbetstiden förkortad från 40 till 37,5 timmar per vecka och vid två kliniker arbetade man på som vanligt.

Slutsatsen var att de som tränade mådde bättre än de som inte tränade alls.

– Jag såg undersökningen och tyckte att det var en bra idé. Jag är inte ute efter att de ser ut som Schwarzenegger, det är allmänträning så de klarar jobbet helt enkelt.

Om träningen är schemalagd blir det en naturlig del av arbetet, menar Bo Öberg.

Han tycker även att de som inte vill träna ändå borde göra det.

– Ingår det att man ska göra det för att klara sitt arbete bättre, då tycker jag det skulle vara rimligt, även om jag själv inte ville träna.

Marie Grafström, undersköterska på äldreboendet Hemgården i Skinnskatteberg, ser vissa fördelar med förslaget.

– Vi gör ju tunga lyft och vi har ett par här som är långtidssjukskrivna för det. Är det schemalagt så gör ju alla det. En till en och halv timme i veckan kunde vara bra. Men det kan vara svårt att få igenom. Jag tycker inte man kan tvinga folk att träna.

Motionen har via kommunstyrelsen lämnats för beredning. Men att göra slag i saken skulle kosta mycket för kommunen, menar Fredrik Skog (V), vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Det skulle bli enorma pengar i arbetsbortfall om man ser det krasst. Klart att det skulle vara en väldigt bra grej, men man kan ju fundera på om det är arbetsgivarens ansvar att folk ska träna, säger han och fortsätter:

– Det är svårt att prioritera fram de här pengarna. Det skulle krävas en landsomfattande reform och statliga pengar.

Kalaset skulle kosta kommunen runt tre miljoner kronor i lönekostnader, berättar Bo Björn, vikarierande personalchef i Skinnskatteberg, som även pekar på andra svårigheter.

– Det finns ingen som helst möjlighet till obligatorium. Det ingår inte i anställningsavtalen. Vi har anställt folk att jobba, inte för att träna, säger han.

Annons