Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här vill flest föda smärtfritt

Kvinnor i Västmanland får mest ryggbedövning vid vaginal förlossning jämfört med andra län. Det är en resurskrävande insats – men underlättas av ettbra samarbete mellan sjukhusets kliniker.

Annons
35-åriga Åsa Hed med sönerna Frans, 4 veckor, och Alfons 2,5 år. ”Alfons föddes med urakut kejsarsnitt och med Frans gick förloppet också väldigt snabbt”.

Skinnskattebergsbon Åsa Hed, 35 år, födde sonen Frans för fyra veckor sedan. Valet av smärtlindring hann aldrig komma på tal då förloppet gick med en väldans fart.

– När jag kom till förlossningen gick allt väldigt snabbt från förvärkar till att det var dags att krysta. Men hade det varit aktuellt, att förloppet hade varit utdraget, hade jag nog valt att testa ryggmärgsbedövning. Eller i alla fall varit öppen för det. Men nu gick det bra med enbart lustgas, säger hon.

När Frans storebror Alfons föddes för 2,5 år sedan gick det också fort.

– Han hade navelsträngen lindad runt halsen och det blev urakut kejsarsnitt. Så där och då var det inte heller ett alternativ, säger Åsa Hed.

Det råder stora regionala skillnader vad gäller andelenförstföderskor som får ryggbedövning. Västmanland ligger högst, på drygt 63 procent, följt av Norrbotten och Stockholm. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen.

– Jag vet inte varför vi i Västmanland ligger så högt men en anledning kan vara att alla kanske inte har samma tillgång till narkosläkare som vi har här, säger Lena Ahlbin, som är verksamhetschef på kvinnokliniken i Västmanland.

Ryggbedövning är den mest effektiva smärtlindring man kan få under en förlossning och ges av en narkosläkare. Metoden är mest studerad och den som bäst lindrar förlossningssmärta men det är också den mest komplicerade. Och som för all smärtlindring finns det nackdelar.

Ryggbedövningen kan göra att förlossningen drar ut på tiden och att krystreflexen försvagas. Men i vissa fall, om värkarbetet fungerar dåligt, kan den också underlätta.

Lena Ahlbin menar ocksåatt det är resurskrävande att tillkalla en narkosläkare, men framhåller att förlossningsvården i Västmanland har ett bra samarbete med narkosen.

– De prioriterar förlossningen efter stora operationer och kommer relativt snabbt när vi ringer en narkosläkare, säger hon.

Lena Ahlbin tycker att det är en självklarhet att erbjuda smärtlindring.

– Vi är måna om att ge smärtlindring till dem som behöver och vill ha det, säger Lena Ahlbin.

Varje år släpper Socialstyrelsen rapporter för att kunna se hur de regionala skillnaderna ser ut.

–  Om det är bra eller dåligt att ligga högt vet inte vi. Syftet med rapporten är att landstingen själva ska försöka värdera varför det ser ut som det gör, säger Karin Gottvall, som är sakkunnig inom reproduktionsområdet på Socialstyrelsen.

Smärtlindring per landsting

Det är stora regionala skillnader vad gäller andelen förstföderskor som får ryggbedövning vid vaginal förlossning. Högst andel hade Västmanland.

Västmanland 63,2 %

Norrbotten 62,5 %

Stockholm 62,2 %

Uppsala 61,4 %

Gävleborg 61,3 %

Rikssnitt 52,7 %

Längst ned på listan hamnar Kronoberg 37,3 %

Källa: Nyhetsbyrån Sirén

Annons