Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Herrgårdsägaren svarar på kritiken

De boende i Karmansbo vill inte ha något vårdhem som granne. Ägaren Wenche Engström förklarar nu valet att sälja till en ägargrupp som vill driva den verksamheten.

Annons

Upprörda grannar till Karmansbo herrgård har beskrivit sin bestörtning över att verksamheten inte längre skulle handla om hotell och konferens utan också om vård av missbrukare.

De är oroliga över att en våg av kriminalitet ska forsa in över den lilla byn. ”Det kändes som att drabbas av ett oväntat dödsbud” beskrev en av de boende beskedet om planerna på att vårda drogberoende i närheten.

Wenche Engström, som drivit herrgården sedan 2004, förklarar varför hon är beredd att låta en ägargrupp köpa gården och inrätta den typen av verksamhet:

– Vi har haft huset till försäljning sedan oktober förra året. På visningarna har åtta av tio velat göra om det till flyktingförläggning, vilket vi sagt nej till. Det har funnits några som tänkt göra om det till bostad, men det har varit för stort för det. Och då blir det inte så många kvar av intressenterna, säger hon.

– Det bästa hade varit om någon kunnat driva det vidare på samma sätt, men det är det ingen som vill. Det är inte lönsamt. Samtidigt är det ett otroligt härligt ställe.

I ett brev till miljö- och byggnadskontoret har grannarna framfört sin besvikelse över paret Engströms val.

De skriver att de trodde att ni ”värnade om Karmansbo och dess invånare”. Vad svarar du på det?

– Ja, att jag drivit herrgården i tio år med förlust. Jag har gjort ganska mycket för Karmansbo.

Förstår du deras oro?

– Ja, det är klart i ett sånt här skede. Men vad jag förstått kommer det att bli ett informationsmöte om affären blir klar.

De boende oroas över att drogberoende och kriminella ska komma till Karmansbo och förstöra deras vardag.

– Nej, nej, nej! Så kommer det inte att bli. Det är inget ungdomshem med förvaring det handlar om. Det här är seriösa företagare som vill satsa mycket på behandling.

Finns det några större renoveringsbehov?

– Nej, vi har investerat ganska mycket genom åren.

Ägaren Wenche Engström säger att Karmansbo herrgård gjort förlust under många år.
Annons