Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ideella krafter redo att stötta asylsökande

”Jag har två barn kvar i Syrien och vill åka tillbaka. Men då kanske jag blir dödad”, säger Sharif Tarek. Han är en av de 68 asylsökande som kom till Riddarhyttan i förra veckan.

Annons
68 asylsökande kom i onsdags till Riddarhyttans gamla skola, varav ett 20-tal är barn. De flesta flyktingarna är från Syrien eller Afghanistan. ”Folk i Riddarhyttan är snälla och visar mycket respekt”, säger syriern Mohammed Farhat (tvåa från höger). Sharif Tarek (i skjorta), också från Syrien, är glad att vara i säkerhet men har två barn kvar i hemlandet.

Riddarhyttans gamla skola har sedan i onsdags kväll fungerat som korttidsboende för asylsökande. De flesta kommer från Afghanistan eller Syrien.

16-årige syriern Mohammed Farhat kom till Riddarhyttan tillsammans med sin mamma, med flyg från Kuwait och via Qatar och Danmark till Sverige.

– Just nu är jag trött och sorgsen. Jag vet inte när jag ska åka någon annanstans, eller var. Vi bara väntar. Det kan bli Kalmar, kanske Stockholm. Vi vet inget, säger han och fortsätter:

– Jag vill stanna i Sverige. Jag vill bli fotbollsspelare i Sverige. Här är det Malmö FF som är bäst, säger han.

Sharif Tarek bor på korttidsboendet med sin fru och parets dotter Dana, 3,5 år. Han berättar att de flytt från Raqqa i Syrien.

– Jag har två barn kvar i Syrien och vill åka tillbaka. Men då kanske jag blir dödad. Jag hoppas att de kan komma hit med tiden.

– Raqqa har bombats, och barnen är i stor fara där, men vad ska jag göra? Vi hade inte råd att ta med dem. Hade jag kunnat hade jag åkt tillbaka.

Både Sharif Tarek och Mohammed Farhat känner sig trygga i Riddarhyttan. Men väntan är lång, berättar Sharif Tarek, som arbetade som arkitekt i Syrien.

– Vi bara äter och sover här. Det är inget liv. Jag behöver pengar för att försörja mina barn. Jag kanske kan diska, laga syrisk mat eller göra något annat som inte kräver att man kan svenska direkt, säger han.

Ett 70-tal asylsökande är mycket för en ort som Riddarhyttan, med mindre än 500 invånare, tycker Riddarhyttebon Annsan Palmborg.

– Det säger sig självt att det är jättemycket. Jag hoppas det går smidigt, och tror inte att det påverkar så mycket då de bara är här så kort tid.

– Men jag hoppas att vissa blir kvar, vi behöver folk i Riddarhyttan, tillägger hon.

Annsan Palmborg hjälper gärna till om det behövs.

– Man skulle kunna gå till skolan och dela ut kläder, ringa myndigheter vid behov eller köra dem till Skinnskatteberg och handla. Det viktiga är att vi som bor här får veta hur vi kan hjälpa.

I en sådan här situation är det självklart att hjälpa till, tycker Annsan Palmborg.

– Det kunde lika gärna ha varit mina barn. Vi har olika förutsättningar att hjälpa, och visst, alla kan inte göra allt men alla kan göra lite.

I Riddarhyttan finns det ideella krafter som arbetar för att flyktingar ska få ett bra mottagande. Föreningen Riddarhyttans Allaktivitetshus anordnar drop-in på lördagar.

– Vi har beredskap. Så länge det har varit migranter hos oss så har vi försökt hjälpa till med integrationen, säger Päivi Lehtikangas, som är med i föreningen.

På sikt kanske Riddarhyttans Allaktivitetshus kan ha öppet mer om det behövs, konstaterar Päivi Lehtikangas.

Beredskap för fyra veckor

Migrationsverket försöker få fram fler platser på mer långvariga boenden. Hur många dagar de asylsökande kommer behöva stanna i Riddarhyttan går inte att säga i dagsläget, enligt Migrationsverket.

Kommunen har i nuläget planering och beredskap att driva boendet i ungefär fyra veckor. Efter de attentat som genomförts mot olika evakueringsboenden i landet patrullerar polisen återkommande i Riddarhyttan.

Annons