Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inte tjänstemännens sak att bedöma"

Fagersta-Posten har undersökt de vallöften som de styrande partierna lagt fram i Norberg och Fagersta kommun. Men vid Skinnskattebergs kommun tog det stopp.

Annons
Nima Poushin, kommunchef i Skinnskatteberg.

Halva mandatperioden har nu passerat och Fagersta-Posten har valt ett axplock av vallöften för att se över hur de hanterats. Fagersta-Postens tanke var att tjänstemän från kommunerna skulle få uttrycka sig opartiskt kring huruvida partierna uppfyllt sina mål eller om de ännu väntar.

Läs mer: Löften som inte genomförts i Fagersta

14 september ringde Fagersta-Posten upp en tjänsteman på Skinnskattebergs kommun och fick svar på de frågor som ställs. Efter ungefär en timme ringde tidningen upp igen för att komplettera med ytterligare frågor varpå tjänstemannen inte längre vill svara.

Tjänstemannen berättade att kommunchefen, Nima Poushin, gett direktiv om att tjänstemännen ska hänvisa direkt till kommunalrådet angående vallöftena.

Fagersta-Posten ringde därför upp kommunchefen Nima Poushin och frågade varför tidningen hänvisas till kommunalrådet.

– Förvaltningens sak är inte att förhålla sig till vallöften. De vet ju för det mesta inte ens vad som står i de där vallöftena eller har absolut ingen aning om hur de är tänkta att mätas. Det måste ju kommunalrådet eller en kommunalpolitiker svara på.

Läs mer: Löften som gått i mål i Fagersta

Daniel Nordström är chefredaktör och ansvarig utgivare för bland annat Fagersta-Posten. Han ser allvarligt på saken.

– En kommunchef ska inte styra vilka anställda som talar med medier. Genom sitt agerande försöker han styra vår journalistik, vilket är allvarligt. Kommunchefer bör veta vad meddelarfrihet är och respektera den. En kommunchef ska varken försöka tysta eller styra vilka vi ska prata med, säger Daniel Nordström.

– Yttrandefriheten är inte inskränkt på grund av detta. Det är inte tjänstemännens sak att bedöma politikernas vallöften. Det är inte vår sak att avgöra om vallöftena är uppfyllda eller inte, vi jobbar ju åt politikerna, säger Nima Poushin.

Som det verkar finns det ingen att vända sig till för att få ett opartiskt svar angående vallöftena enligt kommunchefen.

Men var tänker du att man ska vända sig för att få ett svar?

– Till kommunalrådet så klart. Det är helt givet, svarar Nima Poushin.

Ser inte du en problematik i att media hänvisas till kommunalrådet angående vallöftena då kommunalråden är partiska?

– Jo, självklart. Men vallöftena är ju inte en neutral fråga. Det är ju inte en akademisk avhandling vi pratar om, det är ju politiska löften, säger Nima Poushin.

Läs mer: Socialdemokraterna i Fagersta om sina vallöften

Annons