Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnets dag bjöd på levande industrihistoria

Under lördagen arrangerades Järnets dag i Karmansbo. Den gamla smedjan väcktes till liv igen när plattjärn producerades på samma sätt som för hundra år sedan.

Annons
Flera hundra personer besökte Järnets dag i Karmansbo under lördagen.

Ljuden från maskinerna ekar högt i den gamla smedjan och den sju ton tunga mumblingshammarens slag känns genom golvet. En gång om året lever Karmansbo bruk upp på nytt då föreningen Karmansbo bruksmiljö startar upp maskineriet och producerar plattjärn som under smedjans storhetsdagar.

Läs mer om när Karmansbos nya vattenhjul invigdes

– Det här är ju industrins vagga, en stor kugge i att fattigsverige blev rikt, berättar Göran Wreder som är engagerad i föreningen och tjänstgör i valsverket i smedjan under dagen.

– Det är otroligt unikt, det finns ingen annan anläggning i europa som den här, kanske inte i hela världen, säger Tommy Berglund, ordförande i föreningen.

Förutom arbetet i smedjan fick besökarna också chansen att se arbetarnas gamla vilorum, en smedbostad samt klensmedjan som ligger i anslutning till den stora smedjan. Många passade också på att äta en riktig smedlunch i Kolhuset, där korngrynskakor med fläsk serverades.

– Det är kul att se hur de gjorde förr i tiden, hur man arbetade och tillverkade järn. Morfar har berättat ganska mycket om det innan, säger Malte Strid, 11 år, som besökte Järnets dag tillsammans med sin familj.

Läs mer: En glimt av Skinnskattebergs historia

.

Järnet valsades ut till plattjärn.
Äkta smedlunch serverades i form av korngrynskakor med fläsk.
Åke Ytterberg och Karl-Erik Pistol besökte Järnets dag.
Syskonen Noa, Malte och Stina Strid besökte Järnets dag tillsammans med sina föräldrar. De var alla överens om att det var kul att se på järntillverkningen.
Järnets dag arrangerades av föreningen Karmansbo bruksmiljö.
Annons