Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubileumsteater förenade Riddarhyttan

Ett 100-tal personer, uteslutande från orten, har hjälpts åt inför föreställningen som ingick i helgens Motståndsfestival i Riddarhyttan.

Annons
Delar ur det gäng som jobbat med pjäsen: Jan Boholm, Jonas Engman, Kaisa Malmborg, Sara Lindelöf och Järva Engman. De tre förstnämnda var med och grundade Riddarhyttans arbetarteater för 30 år sedan.

Arbetet med teaterföreställningen, ”En affär i Riddarhyttan”, som spelades upp i lördags, 

har öppnat upp för allmänheten att styra innehållet – vare sig man sysslar med teater vanligtvis eller inte. 

– Säkert ett 100-tal har deltagit i skapandet av föreställningen och hjälpt till med alltifrån idéer och manus till material och kunskap, säger Jonas Engman, föreställningens regissör och en av grundarna av Riddarhyttans arbetarteater, RAT.

– Pjäsen handlar om Riddarhyttan och den gemenskap som funnits här länge, där musik, dans och teater varit en del av byn, säger Sara Lindelöf, ordförande i RAT och skådespelare i pjäsen.

– Men den handlar även om nutiden, med flyktingströmmen, konflikter och att folk vill tjäna pengar på flyktingarna. Folks gemenskap blir en nyckel för att skapa en annan värld, fortsätter hon.

Showen, som var en del av Teatermaskinen och RAT:s gemensamma evenemang Motståndsfestival, var en jubileumsföreställning för att fira att RAT fyller 30 år i år.

– Målet med festivalen är att samla folk som är intresserade av konst, kultur och samhällsfrågor till ett möte där alla bidrar till diskussionen. Mötet är det centrala, med kulturen att mötas kring. Så vi är nöjda, säger Anders Olsson, ordförande i Teatermaskinen.

Annons