Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortare skolväg ökar säkerheten

Ett nytt skolskjutsreglemente i Skinnskattebergs kommun innebär att eleverna i grundskolan får kortare väg från hemmet till hållplatsen för skolskjutsen.

Annons

Skinnskatteberg. Beslutet om att korta gångavstånden till skolskjutsplatserna har tagits av kommunfullmäktige som ett sätt att öka trafiksäkerheten för skolbarnen.

– Tidigare har det inte varit så tydligt kopplat till lagtexten, utan det har mer varit riktlinjer. Det behövde aktualiseras, berättar Ylva Åkerberg, sektorchef för barn och utbildning.

Skolskjutsen och säkerheten kring den en fråga som lyfts av en del föräldrar.

– Att de ifrågasatt säkerheten är grunden till uppdateringen. Parallellt med det har vi i många år hört från föräldrar att de tycker att det blir för långt för barnen att gå på vintern.

Kommunen är skyldig att ge alla elever som behöver en kostnadsfri skolskjuts. Anledningarna till behovet kan vara flera, man ser bland annat till hur långt det är från hemmet till skolan, hur trafiken ser ut på färdvägen och om eleven har några funktionshinder.

I dagsläget åker omkring 150 elever skolskjuts.

– Vi tycker att det är jätteroligt att det nya reglementet är antaget. Det är glädjande att det blir en förbättrad service och roligt att kunna bemöta föräldrarnas önskemål, säger Ylva Åkerberg

De nya avståndsreglerna beräknas träda i kraft efter årsskiftet när upphandlingarna till skolskjutsen är klara.

Läs: Föräldrar håller sina barn hemma från skolan

Annons