Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig prisökning på fritidshus i Skinnsberg

Ägare av fritidshus i Skinnskatteberg är vinnare när det gäller prisökningen på husen de senaste fem åren.

Annons
Lars och Kirsti Lågland bodde permanent i sitt fritidshus i det populära området Västanhed ett tiotal år, men har flyttat tillbaka till Köping igen. De menar att de inte har någon glädje av prisökningen innan de säljer sitt hus. Det blir mycket skatt, säger Lars Lågland.

Enligt Mäklarstatistik har priserna på fritidshus i Skinnskattebergs kommun ökat med 48 procent från 2009/2010 till 2014/2015. 

I hela länet har prisökningen varit en enda procent, och i Västerås har priserna på fritidshus sjunkit med tio procent under samma period. 

Medelpriset på fritidshus i Skinnskatteberg åren 2009 och 2010 var 495 000 kronor. Det senaste året har snittpriset höjts till 732 000 kronor. 

Västanhed, söder om Utterberg

, är ett stort fritidshusområde med drygt 150 tomter.

Claes-Åke Nyström är en av ett 20-tal permanentboende i området. För 15 år sedan köpte han sitt hus i Västanhed för 230 000 kronor.

Efter tillbyggnad och upprustning räknar han med att få ut minst 600 000 kronor. Positivt när man ska sälja, men det ökande taxeringsvärdet gör att skatten blir hög, tycker Nyström, som i dag har ett taxeringsvärde på 440 000 kronor.

Kirsti och Lars Lågland, som bor i samma område och köpte huset 1989, ser det på samma sätt.

–  Man har ingen glädje av prisökningen innan man säljer, säger Lars Lågland, som också han räknar med ett försäljningspris på cirka 600 000 kronor.

De här områdena är populärast för fritidshus i Skinnskatteberg.

Få sålda fritidshus i Fagersta och Norberg

Fagersta och Norberg finns inte med i statistiken då antalet försäljningar av fritidshus inte uppgått till tio under någon av perioderna.

I Sala har ökningen varit 38 procent de senaste fem åren och i Köping elva procent.

I Västerås har priserna sjunkit med tio procent de senaste fem åren.

I hela Västmanland är prisökningen en procent medan snittökningen i hela landet är tre procent. Dalarna har ökat med 18 procent. I Avesta har priserna sjunkit 18 procent.

Annons