Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisen i Ukraina slår mot Systemair

Systemairs resultat är 22 miljoner kronor lägre än väntat. Ett 20-tal anställda i Skinnskatteberg har slutat det senaste året.

Annons
Systemair gjorde ett sämre resultat än väntat.

Skinnskatteberg. Systemair släppte i går företagets delårsrapport för augusti till oktober i år. Den visar ett rörelseresultat på 134 miljoner kronor, jämfört med 156 miljoner under motsvarande kvartal i fjol.

– Systemair har tjänat mindre pengar än motsvarande period förra året. Den utvecklingen är vi inte nöjda med, säger Anders Ulff, finanschef på Systemair i Skinnskatteberg.

Det vikande resultatet beror till stor del på utvecklingen i Östeuropa och de sanktioner som EU och USA utfärdat mot Ryssland, på grund av krisen i Ukraina.

– Försäljningen har minskat i Ryssland, på grund av färre fastighetsinvesteringar och ombyggnationer där.

Många av produkterna som gjorts i Skinnskatteberg har sålts just till Ryssland och den minskade försäljningen har påverkat företaget lokalt, berättar Anders Ulff.

– Vi måste anpassa våra kostnader i Skinnskatteberg.

Företaget har inte lagt några varsel, men en följd av utvecklingen är att 15-20 personer har slutat i Skinnskatteberg på ett års sikt.

– Det har mest varit naturliga avgångar, där anställda gått i pension eller slutat av egen vilja. Men vi har valt att inte ersätta dem, säger Anders Ulff och fortsätter:

– Fortsätter Ryssland vika så får vi anpassa mera. Vi försöker även kompensera genom att sälja mer i Sverige.

Annons