Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många besökte kulturdagarna i Hed

Under lördagen och söndagen var det många aktiviteter i byarna kring Hed när kulturdagarna hölls. Besökarna kunde besöka kolmilan och få sig undervisning på gammaldags vis.

Annons
Lars Matsson och Roger Ekberg sitter lite längre bort och vaktar milan och pratar med besökare.

När fröken ringer in till lektion så ska barnen ställa sig på led. När de hälsar på fröken ska pojkarna bocka och flickorna niga.

Anita Hedlund som var fröken vid Heds gamla skola på lördagen lärde besökarna hur en gammaldags lektion gick till. Efter att eleverna fått sjunga psalm och be en bön kunde lektionen börja med historian om skolan i Hed.

Ung som gammal var med. För några var det bekant och för andra nytt.

– Det var lite strängare än annars. Det är mycket man inte får göra. Och så är det väldigt annorlunda med att läraren fick straffa eleverna, säger Milou Jervinge, 11 år.

Kulturdagarna anordnas av föreningen Kulturen i Hed. Förutom lektionen i Skolmuséet i Hed hade Vävstugeföreningen loppis. Där fanns även prova på-möjligheter för barn och ungdomar att lära sig olika vävtekniker.

Många hade samlats vid Karmansbo Bruksmiljö. Förutom guidningar i smedjan och brukslägenheterna så hade konstnärer och hantverkare utställning.

Och självfallet var milan tänd. Roger Ekberg och Lars Matsson vaktade den.

– Vi tände den på fredagen men har satt fart på den i dag för besökarnas skull, säger Lars Matsson.

Tilda Holmström, 11 år, Tove Berg, 7 år, Milou Jervinge, 11 år, Hanna Jonsson, 11 år, tyckte den gammaldags lektionen var bra och rätt så annorlunda mot vad de är vana med.
Annons