Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massiv kritik mot HVB-boende

Tanken på upp till 40 ensamkommande flyktingungdomar i den lilla orten oroar många invånare. 88 personer har skrivit under en protestlista.

Annons
oroliga. Marianne Berg, Kristina Ohrmér Jansson, Britt-Marie Andersson och Kristina Bergstedt står alla bakom den protestlista som 88 invånare i Karmansbo lämnat in till Skinnskattebergs kommun. ”40 ensamkommande är mycket mer än byn klarar. Tio skulle vara mer lagom”, säger Marianne Berg, som bor mitt emot herrgården, där Skandinavisk vårdtjänst vill starta HVB-hem. Företaget har i första skedet sökt för 28 platser hos IVO, Inspektionen för vård och omsorg, men är öppna för upp emot 40 platser om behoven finns.Foto: Robin Högberg

Lidingöföretaget Skandinavisk vårdtjänst AB vill göra om Karmansbo herrgård till HVB-boende för max 40 ensamkommande, vilket motsvarar nästan hälften av ortens 90-tal invånare.

Läs mer: Oro över HVB-hem

Företaget har lämnat in en ansökan till Skinnskattebergs kommun om att anpassa herrgården till den tänkta verksamheten, och mellan 15 och 26 februari kunde allmänheten lämna in skriftliga yttranden till kommunen.

I ett av dem vill 88 ortsbor stoppa företagets planer. FP har träffat fyra av dem.

– Detta hade jag aldrig kunnat drömma om i Karmansbo. Det är för många ensamkommande för en så liten by, säger Britt-Marie Andersson.

– Alla som man pratar med säger att de känner sig otrygga och många säger att de vill flytta, säger Kristina Ohrmér Jansson.

I dag är alla orter tänkbara som plats för HVB-boende för ensamkommande, menar Kristina Bergstedt.

– Jag tror inte vi kan leva innanför murarna hur länge som helst. Det ser man ju på hur utvecklingen varit.

– Men Karmansbo är litet. Det finns inget att göra och chansen att integreras blir mindre, tillägger hon.

Dessa synpunkter återkommer bland de totalt fem yttranden som inkommit till kommunen. Kritiken handlar också om högre belastning för skola, vård och socialtjänst, bristande hänsyn till herrgårdens kulturvärde och att risken för få aktiviteter för de ensamkommande kan skapa oroligheter på orten.

Örjan Westlund, är vd för Skandinavisk vårdtjänst.

– Vi gick ju igenom rätt väl på informationsmötet vi hade på herrgården hur vi ska hantera de ensamkommande. De ska få lära sig den svenska kulturen, om vad som är rätt och fel. Det är väldigt viktigt att man redan direkt har en konkret plan, så de får en bild av hur samhället fungerar.

De ensamkommandes chans till integration är inget som oroar Örjan Westlund.

– Kolsva ligger ju nära, och så har vi Skinnskatteberg och Fagersta. De kommer gå i skola och ha fritidsaktiviteter, säger han.

– De kommer även kunna roa sig själva. Vi kommer ha ett styrketräningsrum. Tomten har plats för fotboll och så finns Systemairhallen.

Företaget planerar att bemanna boendet med fyra personal på dag- och kvällstid, utom på nätterna, då tre personal planeras.

– Detta kan anpassas, men upplägget är bra. Behovet är störst på eftermiddagar, det kan bli fler personal då, säger Örjan Westlund, som berättar att det är viktigt för Skandinavisk vårdtjänst att få herrgården att leva igen.

– Det är sant att det är ett kulturarv, men det gäller ju att få användning för fastigheten. Under de tio senaste åren har den drivits med förlust och det kan inte fortgå.

Läs också: Vill starta asylboende i Riddarhyttan

Läs också: Satsar på boende för flyktingbarn

Annons