Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonbidrag stärker föreningar

För många nya svenskar är föreningar en viktig ingång till gemenskap, kontakter och att bli bättre på svenska språket.

Annons
Nawroz Ali (till vänster) går första året på ekonomiprogrammet på Brinellskolan i Fagersta. ”Jag vill jobba lite efter gymnasiet och    kanske läsa vidare”, säger han. De första flyktingarna började i SSK för tre, fyra år sedan.

Nawroz Ali är 19 år och kom till Sverige med sin familj från Afghanistan för fyra år sedan.

Han bor i Fagersta och har tidigare spelat fotboll i Fagersta Södra. Nu spelar han i Skinnskattebergs SK, där han varit i två år.

– Jag har utvecklat spelet, trivs med gemenskapen och har roligt träningarna.

Men fotbollen har även hjälpt Nawroz Ali som ny invånare att ytterligare bli en del av ett sammanhang.

– Jag började få kompisar som jag började träffa även vid sidan om fotbollen. Om man känner folk som kan hjälpa en på olika sätt så blir det lättare att till exempel få jobb, säger han och tillägger:

– Man lär sig svenska bättre om man pratar med svenskar, vilket jag kunnat göra i laget. Fotboll är ett väldigt bra sätt för att komma in i samhället.

Skinnskatteberg har fått 15,7 miljoner kronor i statsbidrag för att underlätta asylmottagandet och minska trycket på kommunens ekonomi, som FP berättat om tidigare.

Av dessa har kommunen valt att lägga en miljon kronor på föreningsbidrag för att främja integrationen.

Nettan Roth jobbar på kultur- och fritidsförvaltningen i Skinnskatteberg, som kommer bedöma ansökningarna.

Skinnskattebergs SK har en mycket hög andel ensamkommande flyktingkillar i sina lag. Uppskattningsvis rör det sig om över 50 procent i A-laget, 70-80 procent i B-laget och 70-80 procent i U17-laget, berättar Gitte Parkatti, kassör i klubben.

Klubben vill ansöka för att kunna ta del av kommunens föreningsbidrag och har redan för i år fått 40 000 kronor från SISU Idrottsutbildarna, idrottens studie- och utbildningsorganisation.

– Det har räckt till match- och träningskläder och att åka på en del läger. Med mer föreningsbidrag skulle vi kunna bjuda in till grillkvällar till exempel, för att öka gemenskapen och integrationen, säger Gitte Parkatti.

Patrik Parkatti var fram tills i år tränare i A-laget i Skinnskattebergs SK. Under hans tid vid rodret tog sig åtta nya svenskar in som ordinarie spelare i A-laget.

– Det är jättebra att vi kan hjälpa dem in i samhället, att hitta nya kompisar och jobb. Ett tiotal killar har fått sommarjobb via folk de lärt känna via fotbollen. Jobben är till exempel på kommunen, Setra och Systemair, säger han och fortsätter:

– Och då kan de tjäna egna pengar, träffa mer folk och bli ännu mer integrerade.

Viljan att hjälpa till har ökat, berättar Nettan Roth, som under hösten och vintern har träffat över 30 föreningar i kommunen.

– Man vill få in de här personerna i föreningen. De ser möjligheten att utbyta erfarenheter med nyanlända och även att hjälpa dem att komma in i samhället.

– Vi har föreningar som skjutsar, gör mellanmål innan träningen och ser till att det finns utrustning. Man gör ett kanonjobb, tillägger Nettan Roth.

Läs också:  Knäppmora: "Alla har ett socialt ansvar"

Så fungerar föreningsbidraget

Annons