Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner föreslås till nätet

Regeringen föreslår i budgetpropositionen att landsbygdsprogrammet för bredband förstärks med 850 miljoner 2017-2020. Och kommunerna väntar.

Annons

Tidigare programmet för bredband var på totalt 3,25 miljarder kronor. Nu tillförs 850 miljoner ytterligare till nätutbyggnader fram till slutanvändaren.

– Efterfrågan på stöd till bredbandsutbyggnad i landet är stort, särskilt i bygder som inte kan nås av en kommersiell utbyggnad, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

– Snabbt bredband är en vital del av det moderna samhället och en förutsättning för att människor ska kunna flytta till och bo kvar på landsbygden, säger ministern.

Regeringen har tidigare även satsat 1,2 miljarder kronor till regionalfonder, för ortssammanbindande nät.

I Skinnskattebergs kommun har bredbandsutvecklaren Johannes Nilsson med stort intresse läst regeringskansliets pressmeddelande:

– Stödmedel behövs om vi ska kunna gå vidare med bredband till två stora områden, dels efter väg 250 från Färna, Gunnilbo upp till Oti och dels Uttersberg, Västanhed och ner mot kommungränsen till Köping.

Men kommunerna är prövade av tidigare löften.

Av ursprungliga bredbandspotten fick Västmanland cirka 82 miljoner, men 30 miljoner har ännu inte delats ut och söktrycket just nu är 140-150 miljoner.

0223 46625

Annons