Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya satsningar ger Systemair framtidshopp

Systemair har haft vikande lönsamhet de senaste månaderna. Men med nya produkter hoppas företaget säkra tillväxten.

Annons
Östeuropa är fortsatt den största utmaningen och det viktigaste för Systemair framöver. ”Det politiska läget i Ryssland påverkar den ryska och ukrainska marknaden”, säger Roland Kasper, vd på Systemair.

Hösten och vintern är en tuff period för ventilationsjätten Systemair, berättar Roland Kasper, vd på Systemair.

– Det är normalt vårt svagaste kvartal. Behoven av ventilationer och byggnationer är större på sommaren. Under hösten och vintern är det mer värme och värmepumpar som gäller, men kylan kom sent i år efter tre värmerekord i Skandinavien, säger han.

Systemair släppte på torsdagen koncernens delårsrapport för november, december och januari. Nettoomsättningen slutade på drygt 1,41 miljarder kronor, jämfört med drygt 1,43 miljarder under motsvarande period året innan.

Rörelseresultatet nådde 30 miljoner kronor, mot 54 miljoner för motsvarande kvartal föregående år. Som jämförelse uppgick rörelseresultatet för augusti till oktober till 134 miljoner.

– Förutom lägre försäljningsvolymer har vi även haft en högre grad av skatteavskrivningar, vilket påverkat resultatet, säger Roland Kasper.

Läs mer: Krisen i Ukraina slår mot Systemair

November, december och januari präglades av en svag utveckling på flera marknader, främst den ryska.

– Där har vi backat med 37 procent, från 790 miljoner till 400 miljoner jämfört med motsvarande period i fjol, säger Roland Kasper.

Men Systemair går samtidigt på offensiven, och har nyss blivit certifierade för att göra ventilationsaggregat för villor. Med de nya aggregaten siktar företaget på att öka andelarna främst i norra Europa.

– Vi är först i Europa med certifierade bostadsaggregat. Det är en värmeåtervinningsprodukt som filtrerar, tempererar och återvinner energi, säger Roland Kasper.

Läs mer: Systemair får ny stororder

Systemair siktar också på att öka närvaron inom kylning för datacenter.

Det är ingen ny marknad för Systemair, som dock lanserat nya produkter inom området.

– I Spanien kommer vi att tillverka ett kombinerat ventilations- och kylsystem utvecklat specifikt för datacenter, vilket är nytt. Produktionen är redan i gång, säger Anders Ulff, finanschef på Systemair och fortsätter:

– Vi har redan sålt en del till Asien och Europa. Det är en global marknad, men många datacenter etableras ju i norra Europa.

– Det är en explosiv marknad. Många behöver datacenter och de måste kylas, säger Roland Kasper.

Läs mer: Miljonsatsning för industrijätten

Nästan halverat rörelseresultat

Systemair har släppt sin delårsrapport för november 2015 till januari 2016. Det är koncernens rapport för kvartal tre, då den tillämpar ett brutet räkenskapsår, från 1 maj till 30 april.

Nyckeltal för kvartal tre (motsvarande period året innan inom parentes):

• Nettoomsättning: Minus en procent, till 1,416 miljarder kronor (1,432).

• Rörelseresultat: 30 miljoner (54)

• Rörelsemarginal: 2,1 procent (3,8)

• Resultat efter skatt: 13 miljoner (44).

Källa: Systemair

Annons