Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nykomlingen Norbergs framtid gjorde succé i kyrkovalet – fick 21 procent

"Jag hoppas att kyrkan blir bättre på att informera om vad som gäller vid begravningar". Det säger Bertil Foss som är förstanamn på Norbergs framtids lista.

Annons

Kyrkovalets resultat är fortfarande preliminära, många nyttjade chansen att förtidsrösta. Andelen röstande ökade totalt i kyrkovalet, från 13 procent till 18 procent av Svenska kyrkans medlemmar. Gemensamt för de tre församlingarna är att Sverigedemokraterna valdes in i samtliga förtroendemannaled för första gången.

Ledare: SD ger högre valdeltagande

Men det lokala alternativet Norbergs framtid lyckdes bäst av alla nykomlingar att samla massorna och lyckades få hela 21 procent av de röstande i Norberg-Karbennings församling att lägga sig röst på dem.

Läs också: Meningarna isär om nyttan av kyrkoval

Bertil Foss, först på listan, hoppas kunna förvalta förtroendet väl. Han har vana av att vara förtroendevald, tidigare har han representerat Familjens hus och Öppen kyrka. Men eftersom han var med och grundade Norbergs framtid kändes det nu naturligt att kandidera för dem.

–Det här stärkte oss, jag tror att vi kan få bra utgångsläge inför nästa val, säger Foss.

Bertil Foss, Norbergs framtid. Foto: FP/Arkiv

Det han hoppas kunna använda sin tid i fullmäktige till är att tillsammans med andra aktörer i samhället skapa mer för ungdomar att göra i Norberg. Han tror på samarbete eftersom summorna som församlingen sitter på inte är så stora.

–Och jag vill att kyrkan förtydligar informationen om vad som gäller för begravningar och gravplatser, säger Bertil Foss.

Fakta – resultatet i kyrkovalet

1108 röstade jämfört med 918 i valet 2013.

I Skinnskatteberg röstade 491 personer, mot 375 i förra valet.

Totalt röstade 650 personer i Norberg, en ökning från 560.

Annons