Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oviss framtid oroar föräldrar i Färna

En långsiktig lösning för förskolan i Färna saknas ännu. Ovissheten har fått ett 20-tal föräldrar att gå ihop och engagera sig.

Annons
Evelyn Holmudden och Erik Johansson har två barn på förskolan i Färna. De tycker att det är bråttom med en mer långsiktig lösning för förskolans lokalbehov. ”Vi vet inte när det ska hända något, eller vad”, säger Erik Johansson, och tillägger: ”Vad väntar man på? Dagens lokaler duger inte”.

Hyresavtalet för förskolan sades i fjol upp av den externa fastighetsägaren, men Skinnskattebergs kommun har nyligen fått det förlängt till och med årsskiftet 2016/2017.

Kommunen har i nästan ett år letat efter nya lokaler, men fortfarande saknas ett konkret förslag.

Tidigare var kommunen på väg att köpa en fastighet, en lösning som man arbetat med under större delen av året. Jakten på lokaler har sedan fått starta om då affären gick om intet.

– Förvaltningen har för ungefär två veckor sedan frågat ett antal fastighetsägare i Färna men ingen har varit intresserad, säger Michel Tränefors, fastighetschef i Skinnskatteberg.

Färnaborna Evelyn Holmudden och Erik Johansson har två barn på förskolan.

– Om moduler är bra så är vi inte främmande för det, eller om man vill rusta befintliga lokaler. Vi vill ha en lösning helt enkelt, säger han.

– Dagens lokaler är slitna och håller inte måttet. Något måste hända, säger han.

Evelyn Holmudden och Erik Johansson är två av det 20-tal föräldrar som tryckt på för att få mer klarhet från kommunen. En träff är inplanerad i morgon kväll.

– Vi ska berätta om läget och räta ut frågetecken, säger Ylva Åkerberg, sektorchef för barn och utbildning i Skinnskatteberg.

Läs mer: "Svårt att försvara att bygga helt nytt"

Stor skillnad i kostnader

Skinnskattebergs kommun har ett hyresavtal med en extern fastighetsägare för de nuvarande förskolelokalerna i Färna. Avtalet sades upp förra året men är för närvarande förlängt till och med årsskiftet 2016/2017.

Dagens lokaler klarar inte verksamhetens funktionella behov, enligt sektorn för teknik och service i Skinnskattebergs kommun.

Investeringskostnader har beräknats till cirka 1,25 miljoner kronor för baracker och till cirka 6,18 miljoner kronor för nyproduktion.

Annons