Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerad skogsbrand kan sprida röklukt

Länsstyrelsen genomför en naturvårdsbränning i naturreservatet Lappland i Skinnskatteberg under måndagen. Det innebär att lukt av brandrök kan kännas kring området.

Annons

Området är beläget i naturreservatet Lapplands sydvästra delar, cirka fem kilometer sydost om Skinnskatteberg.

Bränningen ska börja runt lunchtid, och är en fortsättning av det arbete som påbörjades i naturreservatet den 26 maj. Det arbetet fick avbrytas på grund av att det inte gick att genomföra hela bränningen på ett säkert sätt, enligt Länsstyrelsen Västmanland.

Väderprognosen för dagen utlovar sydvästliga vindar. Det innebär att röklukt kan kännas i trakterna kring Virsbo och Fagersta.

En naturvårdsbränning görs alltid då väderförhållandena är lämpliga och säkra. Bränningarna sker genom markbrand med låg intensitet. Vatten för släckning finns hela tiden tillgängligt, enligt Länsstyrelsen.

Läs mer: SMHI varnar – stor risk för gräsbränder under måndagen

Under själva bränningen kan rökutvecklingen vara kraftig men röken stiger ofta snabbt. Räddningstjänst och SOS Alarm hålls informerade om bränningsplanerna.

Vid brandområdet:

• Respektera avspärrningar och information om var du får vara.

• Röken stiger oftast snabbt uppåt, men kan sjunka mot marken på kvällen.

• Undvik att vara i området den närmaste tiden efter eldningen. Det är inte förbjudet område, men träd som brunnit kan falla och detär även sotigt.

Källa: Länsstyrelsen Västmanland

Läs mer: Nu brinner skogen i Surahammar igen – den här gången med avsikt

Läs mer: Vid lunchtid på fredag ska 15 hektar skog brinna – röklukt kan kännas långt

Annons