Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätten upphäver arvodesbeslut

Förvaltningsrätten underkänner Skinnskattebergs beslut om arvode för kommunstyrelsens ordförande.

Annons

I början av mars beslutade kommunfullmäktige i Skinnskatteberg att kommunstyrelsens ordförande (KSO) arvode skulle ändras från 450 000 till 600 000 kronor per år. Det motsvarar en tjänstgöring på 100 procent, precis som tidigare år.

Beslutet överklagades av Henry Bäck (V), vilket Fagersta-Posten tidigare skrivit om. Bäck anser bland annat att Carina Sándor (FP) personligen gynnas för att hon är kommunstyrelsens ordförande, och att fullmäktiges hantering strider mot kommunallagen.

Förvaltningsrätten menar att arvodesfrågan angår Carina Sándor personligen, och att hon därmed inte skulle ha deltagit i ärendets handläggning. Dessutom menar rätten att fullmäktige inte borde ha beslutat i ärendet eftersom minst en tredjedel av ledamöterna röstat för att det skulle ha återremitterats till kommunstyrelsen.  

Kommunen anser, enligt förvaltningsrättens dom, att fullmäktiges beslut inte syftat till att gynna Carina Sándor specifikt, och att frågan om partiskhet därför saknar betydelse. Man menar även att ledamöternas yrkanden inte omfattas av kommunallagens avsnitt om när ett ärende ska återremitteras.

Annons