Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S öppna för alla – utom SD

Söndagens val gör Sverigedemokraterna till vågmästare efter ett mycket jämnt kommunval i Skinnskatteberg. Ett samarbete över blockgränserna kan neutralisera SD, menar kommunalrådet Lars Andersson (S).

Annons
Skinnskattebergs kommunalråd Lars Andersson (S) ser blocköverskridande överenskommelser som en möjlig lösning för att ta bort Sverigedemokraternas vågmästarroll.

Socialdemokraterna landade på 38,9 procent i kommunvalet och får tolv mandat i fullmäktige, enligt det preliminära valresultatet. Sverigedemokraterna går från ett till två mandat, medan Miljöpartiet gör det omvända. Totalt får allianspartierna M, C och FP 14 mandat, och de rödgröna 15.

– Den majoritet som S, V och MP hade förut försvinner nu. Vi får ett läge där SD får två mandat och kommer bli vågmästare, säger Lars Andersson, som först vill invänta resultatet av den slutliga rösträkningen på onsdag, där bland annat utlandsrösterna räknats.

Lars Andersson är sedan öppen för blocköverskridande överenskommelser för att utesluta SD från inflytande. 

– Vi i S har ett möte i början av nästa vecka. Sedan får vi diskutera och ta ställning. Vi kan samarbeta med alla partier, men inte Sverigedemokraterna, säger han.

Annons