Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sándor (L) om kritiken från Skolinspektionen

Kommunstyrelsen i Skinnskatteberg har börjat arbetet med att få till styrning och återkoppling från skolan. Kommunalråd Carina Sándor (L) tycker att Skolinspektionens kritik har varit bra för kommunen.

Annons

Carina Sándor (L).

– Dels tycker jag att det är bra att de gjort den här granskningen. Sen tycker jag att det är viktigt att poängtera att det inte är verksamheterna som har brustit för de gör vad ska enligt skollagen, säger Carina Sándor (L).

Läs mer: Skinnskatteberg riskerar vite för stora brister i kvalitetsarbetet i skolan

Det är kommunstyrelsen som inte skött sina åtaganden med att följa upp arbetet i verksamheten enligt henne. Kommunstyrelsen har satt igång med förändra uppföljningsarbetet och Carina Sándor menar att det har ännu inte gett effekt men att det kommer att göra det innan Skolinspektionens deadline löper ut.

– De formella dokumenten finns och innehållet i dem måste verkställas, säger Carina Sándor.

– Jag tycker att det här borde ha gjorts tidigare. Vi hade inte haft den här uppföljningen på flera år, inte sedan vi införde utskotten. Det här arbetet som Skolinspektionen efterfrågat, det har kommit politiken till kännedom. Men det har landat i barn- och utbildningssutskottet och det har inte räckt utan det ska upp till kommunstyrelsen, säger Carina Sándor.

Läs mer: Skolinspektionen har påtalat problemen sedan 2010

Skolinspektionens första beslut om åtgärder kom i januari. Kommunstyrelsen har tagit beslut om hur rapportering, uppföljning och beslut i fortsättningen ska gå mellan kommunstyrelsen och barn- och utbildningsutskottet men det har inte hunnit få effekt innan Skolinspektionens vitesföreläggande.

– Efter första beslutet i år startade arbetet med att ta fram en plan för det systematiska arbetet. Detta var inte tillräckligt. Nu har vi kommit igång med kvalitetsrapportering från förskolan, betygsrapportering och uppföljning av kränkande behandling. Men det har inte Skolinspektionen sett ännu, säger Carina Sándor.

– Jag är inte orolig för att vi ska behöva betala och jag är glad över att Skolinspektionen har gjort den här granskningen för det har behövts.

Läs mer: Skinnskatteberg har länets bästa skola

---------------------------------------

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nyaapp här.

Annons