Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätter Riddarhyttan på världskartan

Game of Thrones och världsutställningen We call them vikings har båda spår av Riddarhyttan. Ett ökat intresse för handgjort och rustikt har dessutom skapat en ny marknad för Scanglas.

Annons
Scanglas har mellan 600 och 700 produkter, berättar ägaren Johan Torvaldsson. Här håller han en återskapad trattbägare (i blått) från vikingastaden Birka och en modell av en uppländsk snabelbägare från 500-talet.

Scanglas låter återskapa dricksglas utifrån autentiska föregångare. Inspirationen hämtas från flera tidsepoker – det äldsta är en kopia av ett glas från romartiden, det nyaste är från 1800-talet.

– Även om jag inte har designat glasen från början så återskapar jag ju gamla modeller och får på det sättet utlopp för min kreativitet. Detta kombinerar mina intressen för formgivning, glas, historia och andra kulturer, säger Johan Torvalds-son, som driver Scanglas.

Ett redan stort sortiment har vuxit de senaste åren och det är svårt att hålla igen och begränsa utbudet.

– Nu tror jag att vi är uppe i 600, 700 produkter. Man kommer på nya saker som man vill göra hela tiden, säger Johan Torvaldsson.

Tillverkningen sker i Ungern, Indien och Tjeckien och är inte bara inriktad på glas.

– Jag samarbetar med en glasblåsare i Tjeckien och en smed i Ungern. Och i Indien är det mässingsljusstakar och annat smide som gäller, säger Johan Torvaldsson.

De färdiga produkterna levereras till kontoret i Riddarhyttan, och går sedan därifrån ut till kunderna.

Scanglas produkter finns bland annat på artisten E-types vikingarestaurang Aifur i Stockholm, men är även spridda utomlands.

– Det säljs bland annat på British Museum i London, som en del i We call them vikings, en global vikinga-utställning som flyttar runt mellan olika länder. Den har bland annat varit i New York. Det är vikingarelaterade produkter som glas, smide och amuletter, säger Johan Torvaldsson.

Produkterna kan ibland ta andra, helt oanade vägar. I den amerikanska tv-serien Game of Thrones ses drottning Cersei av huset Lannister dricka ur ett 1500-talsglas av tyskt ursprung – ett glas som finns i Scanglas sortiment.

Men hur glasen hamnade i den populära fantasyserien är lite av en gåta.

– Det kan vara via någon av våra återförsäljare i England, som har försett serien med glas och rekvisita, säger Johan Torvaldsson, som berättar att kunder började ringa och fråga efter ”Game of Thrones-glaset”.

Hur ser du på att era saker syns i sådana stora sammanhang?– Det är jätteroligt förstås! Det är inte alltid så att det ger mycket i pengaväg, men man känner att man har lyckats och gjort något bra – att våra produkter upplevs som så autentiska att de vill ha det i till exempel SVT:s Historieätarna.

Scanglas utsågs i maj till årets företagare i Skinnskattebergs kommun – en hedrande utnämning, tycker Johan Torvaldsson.

– Ja, vi är ju så osynliga lokalt. Många vet inte vem jag är och vad jag gör. Vi har ingen försäljning lokalt, så länge inte någon kommer in och frågar specifikt, säger han och fortsätter:

– Motiveringen var att jag genom min verksamhet utanför kommunen satt Riddarhyttan på kartan. Och det kan man ju säga eftersom kunder i andra länder läser Riddarhyttan på fakturor och kanske blir nyfikna.

Scanglas har ökat sin försäljning de senaste åren. Bäst har de indiska produkterna gått: spikar, krokar och annat enklare järnsmide.

– Vi har ökat rätt kraftigt de sista två åren, säger Johan Torvaldsson, och berättar att företaget ökat sin omsättning med 500 000 kronor i det brutna räkenskapsår som avslutades i våras.

Det finns flera förklaringar, förutom att företaget med tiden har upptäcks av fler.

– Det är lite inne med historiska saker, till exempel tack vare Historieätarna. Sedan har intresset ökat för byggnadsvård och gamla hus. Då vill man inte ha billigt och massproducerat utan handgjort, rustikt och med känsla – och många av mina produkter passar in där.

De som är intresserade av byggnadsvård vill ha rustikt, handgjort smide, berättar Johan Torvaldsson.

– Smidesföremål i järn, brons och mässing har vuxit väldigt mycket för oss.

Hur ser konkurrensen ut för Scanglas?

– Ett företag i Tjecken gör liknande glas men i mycket mindre skala. Men jag är nog ensam om att ha hela konceptet, att vara både producent och grossist, och att göra det i den här skalan.

Se ocksåTV – Riddarhyttan med i Game of Thrones

Företagets lokaler i Riddarhyttan. Scanglas utnämndes i maj till årets företag i Skinnskattebergs kommun.
De äldsta föregångarna i Scanglas sortiment är 2 000 år gamla romerska glas.
Scanglas inriktar sig även på smide, som bland annat syns på världsutställningen We call them vikings.
Annons