Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Setras vd: "Vi är inte nöjda"

Utmaningarna under 2015 märktes i årets resultat, som var kraftigt försämrat jämfört med året innan. Det visar Setras nypublicerade årsredovisning.

Annons
Setras rörelseresultat var 47 miljoner kronor för 2015 - året innan 201 miljoner. Rörelseresultat är skillnaden mellan rörelsens intäkter och kostnader.

- Det har varit en obalans mellan utbud och efterfrågan, vilket i sin tur har påverkat priset på trävaror, säger Hannele Arvonen, vd och koncernchef för Setra.

Valutasituationen, med en stark svensk krona, har också spelat in.

- 60 procent av vår totala omsättning exporteras, så valutan påverkar oss mycket, säger hon.

Setras rörelseresultat för 2015 uppgick till 47 miljoner kronor, jämfört med 201 miljoner kronor 2014.

- Vi är inte nöjda med det resultatet, säger Hannele Arvonen.

En osäkerhet på trävarumarknaden märktes bland annat i Nordafrika och Mellanöstern, där Setra brottats med valutaproblem, krig och ett sänkt oljepris. Nordafrika och Mellanöstern är några av Setras viktigaste marknader.

Läs även: Så ska sågverken möta framtiden

Osäkerheten på marknaden fick Setra att genomföra produktionsbegränsningar under fjärde kvartalet, även i Skinnskatteberg. Även detta påverkade resultatet negativt, men gav samtidigt Setra ökad kontroll över lager och kassaflöde.

Vilka är era största utmaningar framöver?

- Det är marknaden. Sedan jobbar vi naturligtvis hela tiden med det vi kan påverka själva, som att utveckla den totala värdekedjan - från skog, genom produktion och transport och ut till kunderna - så vi snabbare och mer flexibelt kan bemöta deras förväntningar.

En hållbar utveckling, med produkter, konstruktioner och inredning i trä, är en möjlighet för Setra, berättar Hannele Arvonen.

- Så brukar det vara, men nu är det mer så än tidigare. Vi försöker påverka de länder som inte har trä som tradition i dag, att de väljer det som konstruktionsmaterial, före betong och stål. Det är inte många länder som använder trä lika mycket som vi gör.

Annons