Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart klart för att starta företagsby

Försenat bredband har gjort att Skinnskatteberg väntat med att lansera den tänkta företagsbyn vid före detta folkhögskolan.

Annons
Huvudbyggnaden på folkhögskoleområdet är mest trolig för en företagsby. Även andra byggnader på området kan bli aktuella.

Tankarna om en företagsby har funnits ända sedan Skinnskattebergs kommun köpte de före detta folkhögskolelokalerna av landstinget i juli 2014.

På fastigheten finns totalt nio byggnader, där meningen är att en del av lokalerna ska kunna användas till en företagsby. Och nu börjar äntligen kommunen bli redo att marknadsföra idén.

– Vi slutför bredbandsinstallationen och beräknar att gå ut med marknadsföringen under våren, säger Jan Jäder, sektorchef för näringsliv och utveckling i Skinnskatteberg.

– Det har ju inte varit hinder för företagare tidigare. Skillnaden är att nu finns ett erbjudande om lokal, bredband och att sitta med andra företagare, tillägger han.

En av dem som redan finns på området är elkraftskonsultföretaget Ikkab, som sedan mitten av 2014 håller till i huvudbyggnaden på folkhögskoleområdet.

– Vi behövde lokaler och så lockades vi av kommunens planer med en företagsby, säger Anders Enbom, vid tiden företagets områdeschef i Skinnskatteberg.

Hur ser du då på att det dragit ut på tiden med att få i gång företagsbyn?– Det är inga problem så, det är mer att annat tagit så lång tid från kommunens sida, säger Anders Enbom och fortsätter:

– Vi satte oss i provisoriska lokaler i början. Det har varit en lång process men i höstas kunde vi flytta till nyrenoverade lokaler i samma byggnad. Och vi ville helst inte flytta in i de nya lokalerna innan bredbandet var klart, men så fick det bli.

En anledning till att lanseringen dröjt är att alla grundläggande förutsättningar, exempelvis bredband, inte varit på plats förrän nu.

– Vi trodde att Telia skulle lämna ett erbjudande i samband med att de grävde i Masbo i somras, vilket inte gick just då. Vi har fått hitta en ny lösning, vilket dragit ut på tiden, säger Jan Jäder.

– Vi har velat ha en färdig anläggning när vi drar i gång. Företagsbyn handlar om att stimulera företagandet i Skinnskatteberg, och göra det så enkelt och attraktivt som möjligt att starta och driva företag här. Och lokaler är ofta en utmaning, säger han. 

Företagsbyn har också fått stå tillbaka för lagstadgad kommunal verksamhet som vård, skola och omsorg.

– Näringslivssatsningar är viktiga men trots allt inte kommunal kärnverksamhet, säger Jan Jäder.

Hur stor kapaciteten är för företagsbyn beror på storleken på företagen som flyttar dit, och hur mycket yta som kan tas i anspråk är inte bestämt på förhand.

– Huvudbyggnaden har varit den vi främst tittat på. Men även andra platser på området kan vara aktuella, där kan vi som kommun vara flexibla. Gränserna är lite flytande, det finns ingen byggnad bara dedikerad för företagsbyn, säger Jan Jäder.

Annons