Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid i Skinnskatteberg om hur regeringens extramiljoner ska användas

Skinnskatteberg får 7,3 miljoner att spendera på välfärden. Nästa vecka ska politikerna klubba hur det ska ske.

Annons

Regeringen satsar det som kommit att kallas välfärdsmiljarder. 10 miljarder per år delas ut till kommunerna med start i höst. Skinnskattebergs del av kakan är 7,3 miljoner kronor och vid kommunstyrelsens senaste sammanträde sade politikerna sitt om hur man vill att miljonerna ska användas.

Läs mer: Så påverkas Fagersta och Norberg av regeringens budget

I Alliansens förslag finns bland annat två miljoner kronor extra till mer resurser i skolan. En halv miljon i föreningsbidrag är främst tänkt till barn och ungdomar liksom en lika stor summa till sommarjobb.

Socialdemokraterna i Skinnskatteberg saknar satsningar på äldreomsorgen i Alliansens förslag om hur de extra pengarna från regeringen ska användas.

–Förvaltningen har gjort bedömningen att det finns tillräckliga resurser avseende utökning av personal. Det har vi lyssnat på, säger Carina Sándor (L), kommunalråd i Skinnskatteberg.

Socialdemokraterna å sin sida anser att politiker kan fatta beslut om att satsa pengar även där förvaltningen inte begärt det. Att det finns en chans för politikerna att gå in med pengar ändå, visa att "det här vill vi satsa på".

Socialdemokraterna Aneth Arvidsson och Lena Lovén Rolén hade hoppats på fler välfärdssatsningar i det budgetförslag som gick igenom i kommunstyrelsen.

– Vi har en bra äldreomsorg i Skinnskatteberg men den kan alltid bli bättre, säger Aneth Arvidsson, ordförande för Socialdemokraterna i Skinnskatteberg, som önskat att en del av det extra tillskottet från regeringen kunnat avsättas till guldkant för äldre.

Läs mer: Arja Saijonmaas hemliga spelning på Hemgården

Det blev Alliansen som vann budgetstriden. Carina Sándor framhåller att även om förslaget om vad reformpengarna ska användas till inte innehåller pengar till äldreomsorgen, betyder inte det att Alliansen inte satsar på de äldre och personalen i omsorgen, satsningar som återfinns utanför reformmiljonerna.

– Dels har vi rätt till heltid-reformen. Den satte vi upp som ett mål och den verkställs nu. Vi bildar mindre enheter inom personalgruppen, vilket gör att varje chef har färre anställda och därmed kan ägna mer tid åt sina medarbetare. Sedan satsar vi jättemycket på kompetensutveckling, säger hon.

Carina Sándor (L), kommunalråd i Skinnskatteberg.

Kompetensutvecklingen handlar om att de vårdbiträden som vill utbildas till undersökterskor och att sjuksköterskor får möjlighet att utbildas till specialister inom olika områden.

– Så vi gör väldigt mycket för personalen, det i sin tur blir till bra konsekvenser för de boende, säger Carina Sándor.

Alliansen föreslår att en miljon kronor ska användas till projektering av bostäder och ytterligare en miljon användas till detaljplaner. Socialdemokraterna ställer sig kritiska till att de extra pengarna används på det sättet.

– De här pengarna är ju tänkta för välfärden. Skolan och omsorgen. Men Alliansen ser hellre till det tekniska. Jag tycker det är en tydlig skillnad på hur vi vill fördela pengarna, säger Lena Lovén Rolén (S), oppositionsråd.

Carina Sándor å sin sida tycker att Alliansens och Socialdemokraternas förslagen har många likheter även om angreppssätten har olika infallsvinklar.

– Vår huvudinriktning och det primära är barn, ungdomar, integration och arbetsmarknad. Sedan kanske vårt förslag innehåller mer hårdvara, såsom bostäder och vattenledning. Men det är också förutsättningar för att folk ska kunna bo i ett samhälle och vara en del av välfärden, säger Carina Sándor.

Ett exempel på olika infallsvinklar, är att Alliansen budgeterar för 250 000 kronor extra att använda till arbete med att minska sjukfrånvaron, medan Socialdemokraterna som vill förstärka äldreomsorgen med två miljoner av regeringspengarna tycker att förbättrade arbetsmiljön sker genom satsningar på att det finns fler anställda i skolan och vården.

– Jobbar fler människor blir det mindre stress för att man orkar mer. Det hänger ihop. Ökad kvalitet innebär fler anställda och det är en bidragande orsak till att minska sjukfrånvaron, säger Aneth Arvidsson.

Socialdemokraternas förslag innehåller 2,3 miljoner kronor till förstärkning inom skola och barnomsorg, tillsammans med 300 000 kronor till sommarskola.

Läs mer: Här är antalet elever en femtedel fler

På måndag 21 november tas ärendet om reformbudgeten upp i Skinnskattebergs kommunfullmäktige där det slutliga beslutet tas. Då väntas också Skinnskattebergs kommuns stora budget spikas. Den innehåller bland annat förslag om 15 miljoner kronor till en ny vattenledning mellan Skinnskatteberg och Riddarhyttan samt en investering på 2,5 miljoner kronor till en bollplan vid Klockarbergsskolan.

Skinnskattebergs kommunhus.

Annons