Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomens röst hördes i Skinnskatteberg

Utbildning, arbetsmarknaden, samt oroligheter. Djeila Ahundzada hann med flera ämnen än så under sitt första maj tal i Skinnskatteberg. Och blickade framåt:
– Det kommer inte vara en enkel valrörslse, men den kommer engagera var och en av oss.

Annons

Årets första maj-tal och evenemang hölls på Hembygdsgården i Skinnskatteberg. Tåget får vänta till nästa år.

Som distriktsordförande för Västmanlands SSU-distrikt lyfte huvudtalaren Djeila Ahundzada främst framtidsfrågor som huvudtalare i Skinnskatteberg.

Inte minst vikten av bra och rättvis utbildning där elevens behov är i fokus.

– Utbildningen är en individs chans att uppfylla sina livsdrömmar. men så blir det inte för alla. I dag är utbildningssystemet ojämlikt vilket gör det svårt att nå sin fulla potential.

Partikongressen har röstat igenom Elevlöftet som bland innebär att elevhälsan ska prioriteras.

Engagerad talare. Djeila Ahundzada talade med inlevelse om framtiden och behovet av att hålla ihop. Hon lyfte också fram den vilja att hjälpa till som fanns efter lastbilsdådet i Stockholm.

Djeila Ahundzada lyfte även fram det svenska kollektivavtalets betydelse för att förhindra lönedumpning.

– Vi anser att den fria rörligheten i EU inte betyder att det är fritt fram att utnyttja människor som kommer hit för att arbeta. På svensk arbetsmarknad ska svenska villkor gälla.

Den sjunde april befann sig Djeila Ahundzada på Drottninggatan i Stockholm. På en nyhetssajt läste hon om en lastbilsolycka, men förstod direkt att det handlade om terroristattentat. Mitt i det fruktansvärda fann hon tröst i vad hon såg:

– I stället för att gripas av panik försökte folk hitta ögonkontakt med varandra för att se om någon behövde hjälp.

Även Skinnskattebergs oppositionsråd Lena Lovén Rolén tog upp samma frågor. Hon fokuserade i övrigt mycket på kommunen. Bland annat genom att lyfta fram närheten till kommunservice och närheten till naturen. Samt ekonomin:

– Skinnskatteberg har en bra ekonomi. Tack vare regeringen storsatsningar på integrationsmiljarder och välfärdsmiljarder har det blivit cirka 30 miljoner kronor för Skinnskatteberg senaste åren. Detta är till för att utveckla välfärden.I sitt tal beskyllde hon alliansen för att sitta passivt vid maten. Som exempel lyfte hon fram misslyckandet med företagsbyn Aspebäcken. Två år efter beslutet är tre företag med några få anställda.

Tony Bölja, facklig ledare för socialdemokraterna, påminde om att det om en månad är tusen dagar sedan valsegern.

– Skattesänkningar har bytts mot investeringar, nedskärningar mot satsningar och bostadsbyggandet ökar, var några av de positiva saker han lyfte fram som dagens tredje talare. Han framförde också några konkreta önskningar.

– Ingen ska behöva gå till jobbet och må dåligt vare sig i kropp ellersjälv. Nollvisionen mot dödsfall på arbetet måte uppfyllas.

Annons