Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VA-satsning efter tät strid om asylmiljoner

Politikerna har bestämt hur Skinnskattebergs statsbidrag på 15,7 miljoner kronor ska fördelas. Alliansens VA-satsning får fortsatt kritik.

Annons

Statsbidraget är ett tillfälligt stöd för att att underlätta asylmottagandet och minska bördan på kommunens ekonomi, och ska användas under året.

I förra veckan var frågan uppe i kommunstyrelsen. Alliansen segrade med åtta röster mot sju, efter att Socialdemokraterna fått stöd av Miljöpartiet, vars egna förslag röstats ned.

Alliansens förslag att satsa fyra miljoner på värme- och vatten, som S redan tidigare har kritiserat, skapade mest debatt, berättar kommunalrådet Carina Sándor (L).

– Vi behöver säkerställa att kommunens värme- och vattensystem fungerar. Det gäller alla typer av fastigheter, inte bara hyreslägenheter utan till exempel elevhem.

Alliansen vill även lägga 2,5 miljoner kronor på att skapa mer utrymme i skolan och 3,5 miljoner till förskolelokaler i Färna. Dessa förslag delades av S.

– Jag kan tänka mig att skolan anpassas när eleverna inte är där, inte mitt i terminen, säger Carina Sándor.

I Färna vill kommunen köpa tillbaka förskolelokalerna från dess nuvarande ägare, efter att det nuvarande avtalet går ut i slutet av året.

Andra delar av Alliansens förslag, som värme och vatten, en miljon kronor i föreningsbidrag och 500 000 kronor till NVU kan utföras snabbare, betonar Carina Sándor.

– För fastigheterna handlar det om akuta brister. Det kommer göras snabbt.

Medlen till NVU handlar främst om att utbildningsförbundet fått fler sfi-studerande och bland annat behöver mer resurser till studiematerial och lokaler.

Annons