Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi vill veta vem som ska betala”

Skinnskattebergs kommun ska teckna ett nytt avtal för mottagandet av ensamkommande.

Annons

Antalet platser som Migrationsverket kan anvisa ensamkommande flyktingungdomar till har för i år ökat från 7 till 52 i Skinnskatteberg (FP 4/1).

Detta kan dock komma att ändras, beroende på hur Migrationsverkets prognoser ser ut.

Det viktigaste innan det nya avtalet är på plats är finansieringen, menar Carina Sándor (L), kommunalråd i Skinnskatteberg.

– Vi kan inte säga nej utan vi måste ta emot ensamkommande. Kommunen får ju alltid dagersättning för varje barn, som ska täcka boende, personal och mat. Men vi vill veta vem som ska betala om det kommer 50 till och vi måste bygga om eller bygga nytt, säger hon.

Kommunen vill inte hamna i samma läge som förra året, när sex årsarbetare anställdes i tre månader för att jobba på Hammaren vid före detta folkhögskolan, utifrån Migrationsverkets prognoser om en ökning av antalet ensamkommande.

– Det gav en övertalighet i personal, och kostade kommunen 462 000 kronor. Det har vi inte fått ersättning för. Då stod det inte i avtalet vem som skulle stå för kostnaderna, säger Carina Sándor.

– I förhandlingen med Migrationsverket är det också viktigt att berätta hur våra förutsättningar ser ut. Hur mycket boendekapacitet vi har och hur många ensamkommande som bor här i dag, tillägger hon.

Nima Poushin, kommunchef i Skinnskatteberg, räknar med att ett nytt avtal kan komma att tecknas under våren.

Annons