Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wikström till attack mot Borg

Finansminister Anders Borg (M) föreslår att studiebidraget sänks, men att studenter ska få möjlighet att ta större lån. Det upprör tidigare Riddarhyttebon Gabriel Wikström, förbundsordförande för SSU.

Annons
SSU:s Gabriel Wikström, som är uppvuxen i Riddarhyttan, tycker att finansministerns politik är studentfientlig.

Länet. Anders Borg höll i dag en presskonferens i Stockholm där en ny prognos för svensk ekonomi presenterades. Ministern menar att den internationella finanskrisen börjar ge vika och att en ny fas i den svenska finanspolitiken bör inledas.

- Tillväxten bör få genomslag på offentliga finanser så att vi på nytt bygger upp i ladorna, säger Anders Borg.

Han föreslog några skattehöjningar och utgiftsbegränsningar som han menar är nödvändiga för att få pengar till framtida reformer.

Ett förslag är att sänka studiebidraget med 300 kronor i månaden och samtidigt höja studielånet med 1000 kronor i månaden.

- Anders Borgs studentfientliga politik når hela tiden nya höjder, säger Gabriel Wikström, förbundsordförande för SSU, i ett pressmeddelande.

Wikström sågar förslaget och menar att finansministern låter unga betala för skattesänkningar till de som tjänar mest.

- 2009 sa regeringen att plånboken inte ska avgöra vem som får studera. När man nu sänker studiemedlet gör man det svårare för många att börja plugga, säger Gabriel Wikström.

Anders Borg framhöll på presskonferensen att fribeloppet för studenter har höjts på senare år, samt att förvärvsarbetande studenter har fått ta del av jobbskatteavdragen.

- Man kan nu tjäna 170 000 kronor om året, eller 14 100 kronor i månaden, och med studielån och studiemedel på 10 000 kronor i månaden ger det en rätt god möjlighet att hantera sin ekonomiska situation, säger Anders Borg.

Annons