Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wikströms hälsning till Riddarhytteborna

Nye sjukvårdsministern tackar för stödet han fått av människorna i sin hembygd.

Annons

Skinnskatteberg. Den rödgröna regeringen presenterades på fredagen. Några dagar tidigare fick 29-årige Gabriel Wikström, avgående SSU-ordförande, frågan om han ville bli minister med ansvar för sjukvård, folkhälsa och idrott.

Hur reagerade du på frågan?

– Det är klart att jag blev väldigt överraskad. Det är ett väldigt stort förtroende och väldigt viktiga områden som jag nu är ministern för. Min första reaktion var att jag behövde prata med min familj om det här. När jag gjort det och kände att de stöttade mig, så tackade jag ja till Stefan Löfven, säger Wikström.

Han påpekar att det är en uppgift som inte kommer blir lätt.

- Men jag känner mig väldigt trygg. Jag har träffat medarbetarna på socialdepartementet, de är väldigt kompetenta. Jag tror det här kommer bli riktigt, riktigt bra.

Gabriel Wikström är skriven i Västerås numera, men han bodde i Riddarhyttan fram till han var 19 år.

- Jag tyckte om att växa upp där, säger Wikström.

Han säger att Riddarhyttan betytt mycket för honom. Det var där han började med politik och engagerade sig i SSU.

- Det väldigt många invånare som, trots att det är en liten by, är politiskt intresserade. Politik diskuterades redan när jag gick på mellanstadiet. Utan uppväxten där är det inte säkert att jag haft det politiska intresset jag hade och som har lett fram till där jag är i dag, säger han.

Wikström har fortfarande familj och vänner kvar i Riddarhyttan.

- Jag besöker inte Riddarhyttan så ofta som jag skulle vilja. Jag har inte haft tid som SSU-ordförande och har väl inte mycket tid nu heller. Men jag försöker åtminstone komma hem till mina föräldrar en eller ett par gånger i månaden för att umgås med min familj, säger han.

Tror du att du kommer bo där igen någon gång i framtiden?

- Man ska aldrig säga aldrig. Jag skulle gärna vilja återvända på något sätt. Men om det är ett fritidshus eller att bo permanent i någon period det får vi väl se, säger han.

Har du någon hälsning till Riddarhytteborna?

- Ja, jag vill hälsa till Riddarhyttan. Tack för en fin uppväxt och det stöd jag fått under mitt tidiga politisk engagemang och framför allt för stödet jag fått det senaste året när jag har varit SSU-ordförande, kandiderat till riksdagen och nu som statsråd. Jag vill tacka så hemskt mycket, säger Gabriel Wikström.

Annons