Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogens variation fascinerar

Två år efter skogsbranden har mycket hänt med naturen. Turister kommer från när och fjärran. Följ med på ett smakprov från brandskogen.

Annons
Guiden. Lars Gabrielsson har hittat sitt specialställe i brandskogen genom att vara nyfiken och studera mikrolandskapet. ”Hit tar jag alla turister, det är en speciell plats”.Foto: Tove Gontran

Lars Gabrielsson, en av eldsjälarna bakom besökscentret Elden Skogen i Ramnäs, har inte varit i brandområdet på två veckor när tidningen får hänga med på en specialguidad tur.

– Det är fascinerande att det händer så mycket på så kort tid. Under de här veckorna har det redan skett förändringar.

Han är en av dem som guidar turister genom det som var en stor katastrof för människan, men en välkommen, naturlig omställning för naturen.

Lars Gabrielsson har stor erfarenhet av att guida grupper genom sitt företag Nordic Safari. Men då har det mest handlat om djur.

– Det här är första gången jag hållit i turer som till största delen handlar om naturen.

Vi svänger av från Riks-ettan, den väg som länsstyrelsen öppnade först för allmänheten i naturreservatet Hälleskogsbrännan. Det första stoppet är ett öppet fält med, till synes, liknande natur. Men om man tittar närmre är skillnaden stor.

– På ena sidan om traktorvägen har det inte brunnit, här finns inte så stor artrikedom. Men på andra sidan, där konkurrensen inte är lika stor, kryllar det av växtarter.

Vad är brandturisterna intresserade av?

– Besökarna blir ofta intresserade av det jag berättar om. Exempelvis blev en grupp jag guidade jätte-intresserade av bävrar efter att ha fått se bäverhyddan vid Riksettan.

De flesta brandturister är medelålders och pensionärer och från närområdet: Västmanland och angränsande län. Men Lars har även guidat långväga turister från England, USA och Frankrike.

Själva guidningen handlar i huvudsak om naturen och djuren efter skogsbranden. Men turerna anpassas också efter vad som efterfrågas.

På vägen ut i skogen brukar han berätta varför det började brinna.

– Det var en markberedare som kört hela dagen och en gnista som tog fyr. Och följt av en massa olyckliga omständigheter med väder och vind så blev det till den största skogsbranden i Sverige i modern tid.

Guidningen går vidare. På vägen mot nästa mål får reportern vatten att dricka.

– Som guide måste man tänka på dem man guidar. Man blir törstig av att gå i skogen, säger Lars.

Han har även en viktig uppmaning till alla som är ute och åker i brandområdet: titta på vägen!

– Det blir lätt så att man tittar ut i skogen och på fälten, men håll koll på vägen också så att ni inte kör över ormar i onödan!

På vägen syns flera ormar som gått ett sådant öde till mötes.

En växtart som fått mycket uppmärksamhet efter branden är svedjenävan.

– Fröna kan ligga i marken och vänta i 100–200 år och blommar endast efter skogsbrand.

Förra året hittades över 69 000 plantor av svedjenäva i brandområdet, i år endast ett fåtal.

På ett annat ställe syns ett svart streck längs med marken. Det ser märkligt ut. ”Vad är detta tror du?” frågar Lars. Om man följer strecket finner man en avbränd brandslang. I brandområdet varvas stora syn- och ljudintryck med små detaljer som vittnar om vad som varit och vad som komma skall.

Vi åker vidare och kommer till Lars specialställe. Här möts grön och brun mossa i kontrast till svarta trädstammar som börjat klä av sig sin bark. Kontraster och färg i en mycket speciell natur. Mikrolandskapet fascinerar.

– Jag har hittat hit genom att ha varit nyfiken och gått runt och tittat mycket.

– Ju mer man lär sig om och ser av brandområdet desto mer intressant blir det.

På Lars specialställe står trädstammarna fortfarande, men på många ställen har de fallit och ligger som plockepinn. De branddrabbade träden är döda och kommer alla att falla tids nog.

– Så gå inte ut hit om det blåser för man vet aldrig när ett träd ger vika.

Lars Gabrielsson och besökscentret Elden Skogen har som plan att utöka sina turer till ekoparken Öjesjöbrännan som Sveaskog ska inviga den 21 september.

– Det finns även planer på att Besökscenter tillsammans med Svartådalens bygdecenter ska starta upp en busslinje som täcker övriga branddrabbade områden.

Fallna. Länsstyrelsen har anlagt en stig från Riksettan ut i brandområdet. Här kommer man närmre de fallna träden.
anpassa. Informationstavlor finns det gott om i området. Dessa kommer att göras om för att passa mer in i omgivningen.
Ovanlig. Den brandberoende blomman svedjenäva.
Annons