Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsbrand i Virsbo

(Uppdaterad 22.45) En helikopter hjälper brandkåren att släcka den skogsbrand öster om Virsbo som rasat under torsdagen. Arbetet med att släcka pågår hela natten.

Branden har inte kunnat släckas och har under kvällen börjat sprida sig norrut.

Vid ett skede hotades flera brandmän från Virsbostyrkan av att bli kringrända av branden, men kunde snabbt lämna platsen som lågorna hotade. Ingen människa har rapporterats skadad.

- En helikopter kommer att sättas in nu under kvällen, säger Jan Lindberg, insatsledare vid räddningstjänsten Sala-Heby vid 21-tiden.

Helikoptern kommer att kunna vattenbomba branden så länge dagsljuset medger.

- Läget har lugnat ner sig, säger Jan Lindberg vid 22.40-tiden och fortsätter:

- Det sprider sig inte längre okontrollerat, men vi kommer att arbeta hela natten.

Räddningstjänsten larmades vid 13-tiden på torsdagen om en skogsbrand i området nordöst om Seglingsberg, i gränstakterna mot Sala kommun. Enligt de första uppgifterna skulle ett område på 30 gånger 30 meter brinna och det skulle även blåsa kraftigt.

I första skedet larmades räddningstjänst från Virsbo och Surahammar samt Västerås.

- Vi har ungefär 20 man med befäl i arbete med branden, sade Per Vikner, räddningschef i beredskap vid Mälardalens Brand- och räddningsförbund till vlt.se under eftermiddagen och fortsatte:

- Vi har fått indikationer på ytterligare bränder i mossarna runt omkring. Vi har kontinuerlig dialog med skogsbrandflyget som får rapporter av oss, kontrollerar och sedan berättar för oss var det brinner någonstans. Vi har fått flera larm om bränder på olika håll, bland annat närmare Virsbo, men som vid kontroll har rört sig om samma brand.

Branden började invid en skogsmaskin vid ett hygge. Maskinföraren upptäckte att det brann i marken kring maskinen och försökte släcka, men förgäves, och larmade därefter räddningstjänst. Branden spred sig mycket snabbt i de extremt torra markerna och fick dessutom hjälp av viss blåst.

Rökplymen har under hela eftermiddagen och kvällen synts vida omkring i gränstrakterna mellan Fagersta, Surahammars och Sala kommuner - det har lett till flera larm även för räddningstjänsten i Sala som även förstärker Mälardalens Brand- och Räddningsförbunds resurser.

De många larmen och brandens omfattning - åtminstone en kvadratkilometer - gjorde det svårt att bestämma exakt var branden var lokaliserad.

- Det har visat sig att branden varit kring våtmarken Skennaren söder om Öjesjön, säger Per Vikner och fortsätter:

- Det fanns ingen bebyggelse alldeles vid branden, men vi har lagt slang vid bebyggelsen norr om Öjesjön för att snabbt kunna ingripa om branden börjat nå dit.

Under eftermiddagen röjdes också så kallade brandgator för att hindra att branden spred sig.

Brandplatsen ligger i Sala kommun, men då det inledande larmet angav brandplatsen till "Öster Seglingsberg" var det Mälardalens Brand- och Räddningsförbund som stod för ledning, samordning och huvuddelen av resurserna.

Under eftermiddagen har möjligheten att vattenbomba branden med hjälp av helikoptrar undersökts. Ledig helikopterkapacitet har varit svår att finna då helikoptrar som kunnat användas varit sysselsatta med bränder i bland annat Dalarna.

Vid 19-tiden på kvällen, i samband med byte mellan dagskift och kvällsskift, tog räddningstjänsten i Sala-Heby över ledningen av brandbekämpningen:

- Just nu (vid 19-tiden, anm) har branden börjat sprida sig norrut, säger Jan Lindberg, insatsledare vid räddningstjänsten Sala-Heby och fortsätter:

- Vi har en avgränsningslinje vid en skogsväg vid Öjesjön så vi kommer att försöka hålla branden där och hindra den från att sprida sig vid sidan av Öjesjön.

Två styrkor från Sala samt Hedåker och Ransta sköter under kvällen släckningsarbetet vid den centrala delen av brandplatsen, berättar Jan Lindberg och fortsätter:

- En styrka från Virsbo håller ena flanken, en styrka från Surahammar håller andra flanken. Vi kommer att bli kvar här hela natten som det ser ut nu.

- Vi håller avgränsningslinjerna, säger Jan Lindberg och fortsätter:

- Det är ett område på en och en halv kilometer gånger 400 meter som brinner.

Släckningsarbetet kommer att pågå under hela natten och fortsätta under fredagen.

- Vi hoppas få kontroll på elden inom en nära framtid. Jag kommer att vara kvar hela natten som det ser ut nu. Nackdelen med mörkret är naturligtvis sikten. Fördelar är dels att vinden mojnar - vinden har ställt till det under dagen och gjort att branden spridit sig - och dels att det blir lite fuktigare ute.

Skogsbränder av den här omfattningen tar ofta lång tid att släcka - man måste vara säker på att brandhärdar som senare kan flamma upp inte finns kvar.

Förhoppningsvis kommer helikopter eller rentav helikoptrar att kunna användas under fredagens dagsljus om branden då inte är släckt.