Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsbrand utanför Skinnskatteberg – stor rökpelare syntes

 
Extrema sommarvädret – torka, vattenbrist och hög brandrisk
Visa alla artiklar

Under tisdagseftermiddagen bekämpade räddningstjänsten en skogsbrand på 22 500 kvadratmeter i Skinnskattebergs kommun. Branden gick att få under kontroll.

Vid 13.52 larmades SOS om en brand i Skinnskattebergs kommun. Enligt larmet syntes en rökpelare över skogen mellan Krampen och Skinnskatteberg.

– Det är en privatperson som ringde och larmade, säger Bo Johansson, inre befäl vid Nerikes Brandkår, som numera styr insatserna i Skinnskattebergs kommun.

Storleken på branden uppskattades till 150 gånger 150 meter, det vill säga 22 500 kvadratmeter. En timme efter att larmet gått hade räddningstjänsten någorlunda kontroll på branden. Ännu vid klockan 16 fanns en tankbil från Skinnskatteberg kvar men då var läget inte längre allvarligt.

Vid 14.50 larmades SOS återigen om en brand – väster om Skärsjön i Skinnskattebergs kommun. Räddningstjänsten åkte dit för att söka utan att hitta något. Efter en timmes sökande kunde man dra slutsatsen att det troligen är rök som spridit sig från den andra branden som gett upphov till ett falsklarm, men för säkerhets skull sökte brandflyget över området.

Samtidigt brinner det på flera andra håll i Västmanland. Två större bränder bekämpas i Sala kommun. På grund av den extremt stora brandrisken råder eldningsförbud – vilket innebär att det är förbjudet att elda eller grilla utomhus i skog och mark. Det är dock fortsatt tillåtet att laga mat på hemmagrillen på sin tomt.

■ ■ TIPSA! Är du på plats och vet mer? Kontakta redaktionen här.