Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolplikt till 18 år

Annons

Sverige står i dag inför stora framtidsutmaningar. Arbetslösheten stiger från en redan hög nivå och skolresultaten sjunker för sjätte året i rad. Sveriges viktigaste framtidsfråga är hur vi skapar fler jobb.

Vi socialdemokrater tror inte att Sverige kan konkurrera på världsmarknaden genom låga löner. Det måste ske med förbättrade kunskaper.

I dag krävs en gymnasieutbildning för att klara sig bra på arbetsmarknaden. Det blir tydligt när man studerar ungdomars arbetslöshet. Arbetslösheten för unga som inte har en slutförd gymnasieutbildning är mer än dubbelt så hög som för dem som har det.

Därför föreslår vi en obligatorisk gymnasieskola. Samma skolplikt som i dag gäller för grundskolan ska gälla för gymnasieskolan upp till 18 års ålder.

Nästan alla ungdomar (99 procent) börjar redan i dag på gymnasiet, men ungefär en av tio hoppar av och når inte den tredje årskursen.

Den vanligaste orsaken till studieavhopp är att man är trött på att studera och den näst vanligaste är sjukdom.

Det går att stödja och motivera dessa ungdomar till att genomgå utbildningen, men det kommer att krävas mer resurser.

Utbildningen måste anpassas efter varje elevs individuella behov. En bra studiemiljö, stärkt elevhälsa och investering i lärarna är också nödvändigt.

Det ska även finnas fler olika vägar till gymnasieexamen än i dag. Samverkan med arbetslivet ska öka, man ska kunna läsa sin gymnasieutbildning på folkhögskola och kunna kombinera den med praktik.

Utbildningspolitisk talesperson

Pia Nilsson (S)

Olle Thorell (S)

Lars Eriksson (S)

Annika Duàn (S)

Riksdagsledamöter för Västmanlands län

Ibrahim Baylan (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons