Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skön revansch för Frendin

Senast hon vann en tävling var så länge sedan så att hon inte minns det. Men i går tog Fagersta CA:s Ellinor Frendin en rejäl skalp när hon cyklade hem Anundsloppet – och blev Svealandsmästarinna.– Det är lite smått omtumlande, säger 19-åringen efter segern.

Annons
Ellinor Frendin, Fagersta CA, fick till en kanonspurt och körde hem seger i Anundsloppet. Frendin kände sig inte alls pigg inför loppet och var faktiskt på väg att bryta. Nu gjorde hon inte det och i stället dagen slutade med seger.

Det blev många mil under hjulen för Fagersta CA:s damer i helgen. Först tävling i Ramnäs på lördagen, och sedan direkt till Svealandsmästerskapen och Anundsloppet i Västerås på söndagen.

I Ramnäs vann Sara Penton, Klubb 08, före Ida Erngren, Fagersta, med klubbkompisarna Ellinor Fredin och Alice Andersson på fjärde respektive femte plats.

I det anrika Anundsloppet, som slingrar sig runt på den öppna landsbygden kring Anundshög, såg det ut att bli tufft för Fagerstatjejerna. Stjärnskottet Ida Erngren var hårdbevakad redan från start och hade svårt att spräcka tätklungan.

– Den här banan passade inte mig alls, den är flack och väldigt öppen, sedan det var många pigga ben därute, säger hon.

Parhästen Alice Andersson tog upp tätkampen och kämpade på för att få kontroll över de rivaliserande cyklisterna.

– Tanken var vi skulle skapa en utbrytning så att Ida skulle kunna gå, medan vi andra skulle försöka hålla undan resten av klungan, säger Alice Andersson.

Riktigt så blev det inte.

Hårdbevakningen av Ida Erngren stängde butiken för den strategin, men det öppnade för en skräll.

Fagerstacyklisten Ellinor Frendin kom till Anundsloppet efter att ha varit borta från tävling under lång tid på grund av sjukdom.

– Jag kände mig inte alls bra inför loppet och ute på banan mådde jag illa. Jag ville bara mysa med i klungan och cykla av loppet. Ett tag mådde jag så dåligt att jag tänkte bryta.

Det gjorde hon inte. Från att ha legat på rull större delen av loppet och sett kollegan Erngren hårdbevakas, tände Frendin till under slutspurten, såg en lucka och tryckte gasen i botten.

– Innan det hade jag knappt dragit en enda meter, säger hon.

Ellinor Frendin tryckte sig förbi och gick över mållinjen som segrare – och som Svealandsmästarinnan.

– Det var riktigt otippat. Jag har knappt fattat det. Det var så länge sedan jag vann något så jag kan knappt kommer ihåg det. Det var en riktig revansch för mig när jag korsade mållinjen. Man kan räkna med mig i framtiden och konkurrensen ska ta mig mer seriöst för nu är jag på gång.

Det var inte bara Fagersta CA som skördade framgångar under gårdagen. I herrarnas seniorklass, dundrade Norbergs CK:s Gunnar Bäckgren fram som en maskin och spurtade till sig segern.

– Det var en jobbig spurt, men den passade mig bra då jag hade mycket krut kvar i benen, säger han om spurtsegern.

Daniel Gustafsson

Annons