Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sköna skidturer i flärdfulla Aspen

Bergsbyn Aspen i Colorado har Hollywood att tacka för mycket av
sin berömmelse. En rad kändisar äger överdådiga semestervillor här.
Men det största dragplåstret är ortens fyra skidresort som anses
vara några av de bästa - i hela världen.

- Vi ska bara hajka uppför den där bergskammen, så är vi uppe på toppen av grytan sedan, säger Scott på hurtig engelska och slänger ledigt upp skidorna på ryggen.

"Åh gud, jag kommer dö", tänker jag för mig själv. Scott är erfaren skidåkare och uppvuxen i Colorado, USA, där vi nu befinner oss. Jag kommer från platta Västergötland.

Vi står vid en stor träskylt som lyder Highlands Bowl, högt uppe i skidsystemet Aspen Highlands i populära bergsorten Aspen.

Mödan värd

Vi tog liften upp så långt vi kunde och därefter pistmaskinen fram till skylten. Framme, trodde jag. Men icke. Scott pekar bortanför träskylten. Den upptrampade bergskammen höjer sig brant uppåt och runt grytan, likt en lång, benvit ryggrad av monolitiska proportioner. Det är egentligen inte så långt kvar till själva toppen, knappt 500 meter. Men lutningen och höjden, nästan 4 000 meter över havet, gör hela skillnaden.

Ändå är det mödan värd. Efter 30 minuters flämtande och flåsande står vi på toppen av Highlands Bowl och blickar ut över Maroon Bells, några av världens vackraste och mest fotograferade bergstoppar. Det spelar inte längre någon roll att jag blev passerad av snabbfotade åttaåringar på vägen upp. Inte när jag har över en kilometer nysnö som väntar på mig.

Tack vare Hollywood

Colorado i västra USA är världskänt för sin fenomenala skidåkning, med sin massiva nederbörd, sina 23 skidresort, och med 30 av Klippiga bergens högsta bergstoppar. I alla fall statens västra del. Den östra halvan är helt platt och, så vida du inte är intresserad av kor och stäpplöpare, rätt ointressant.

Den mest populära skidorten är tveklöst flärdfulla Aspen, mycket tack vare Hollywood. De första celebriteterna att bosätta sig i den gamla gruvstaden var sångaren John Denver och Gonzo-journalisten Hunter S. Thompson. Numera kan du se kändisar som Kevin Costner, Jack Nicholson, Mariah Carey, och Donald Trump sitta på någon av lyxkrogarna eller strosa längs Main Street bland Gucci-, Burberry-, och Ralph Lauren-butikerna. Det var framför allt filmen Dum Dummare med Jim Carrey i huvudrollen som satte Aspen, och därmed Colorado, på den internationella kartan. Detta trots att väldigt få av Aspen-scenerna spelades in i faktiska Aspen.

Fyra stilar

Den lilla bergsbyn ansågs dock vara en av världens bästa skidorter långt innan Farrelly-brödernas komedi fick oss att kikna av skratt. Det var faktiskt två svenskar som först introducerade skidåkningen till Aspen under silverrushen på 1800-talet, men då framför allt som transportmedel och inte som rekreation. Orten omvandlades inte till skiddestination förrän efter andra världskriget.

Aspen har fyra berg - Aspen Mountain, Buttermilk, Snowmass och Aspen Highlands - alla med en egen, unik stil. Allt ifrån branta, avancerade pister för extremskidåkaren till gröna, sköna backar för nybörjaren. Omgivningarna är dessutom några av de mest undersköna i hela Colorado. Och bäst av allt - du är i princip ensam i backen. Av någon anledning, förmodligen på grund av de höga priserna, drar Aspen generellt sett färre besökare än övriga skidorter i Colorado. Ett liftkort går på 120 dollar per dag och ett säsongskort ligger på cirka 2 000 dollar. Och så ska man bo och äta på det.

Vidga vyerna

Men misströsta ej, det går att göra Aspen på en tajtare budget. I byn Carbondale, 40 minuter utanför Aspen, kan du hitta boende för en tredjedel av priset. Det går bussar till och från skidbackarna, och hyrbil och bensin är ingen större kostnad. Har du bil kan du dessutom passa på att besöka något av Colorados tjugotal andra skidresort, som populära Vail, avslappnade Arapahoe Basin, eller varför inte de gamla gruvstäderna Telluride och Silverton vid San Juan Mountains, Colorados mest spektakulära berg. Före detta huvudstaden Leadville är också värd ett besök, kanske inte för sin skidåkning men för sin historia, sköna atmosfär och sina härliga invånare. Fast om du bara har möjlighet att besöka en skidort i Colorado - åk till Aspen. Bättre blir det inte.

Fakta/Aspen

Allmänt

Natursköna staten Colorado i västra USA är känd för sitt levandelandskap av berg, slätter, mesas och raviner, sina nationalparker,sin historiska gruvindustri, och för sina mer än 300 soldagar perår. Aspen grundades 1879 som gruvort under silverrushen, och bleven skidort efter andra världskriget. Orten fick sitt namn på grundav att det växer mycket asp i området.

Resa dit

Reguljärflyg med United Airlines, American Airlines, ContinentalAirlines, Delta Airlines, med mera, till Aspen från 7 000 kronortur och retur tar cirka 18 timmar, via Denver med minst enmellanlandning i Europa och/eller USA. Alternativet är att flyga intill Denver, hyra bil på flygplatsen och köra de fyra timmarna tillAspen.

Bo

Dyrt, särskilt kring jul och nyår då priserna mer än dubblas. Räknamed att betala minst ett par tusen kronor per natt för etthotellrum. De flesta väljer att bo vid Snowmass som har fleratrevliga, familjevänliga resort precis vid skidbackarna, www.stayaspensnowmass.com/lodging/aspen.Om du vill lyxa till det ordentligt, ta då in på femstjärniga ochlegendariska The Little Nell, www.thelittlenell.com, iAspen by, precis vid Aspen Mountain. Ett billigare alternativ äratt bo på ett enklare hotell för omkring 80 dollar i Carbondale, 40minuter utanför Aspen. Mer info på http://skicentral.com/colorado.htmloch www.expedia.com.

Kommunikationer

USA är inte direkt känt för sin kommunaltrafik, men Aspen harfaktiskt ett rätt bra bussystem som smidigt tar dig mellan de fyrabergen eller hela vägen till Carbondale om du väljer att bo där. Omdu bor längre bort eller vill besöka fler än ett skidresort är detbäst att hyra bil. Observera dock att det är långa avstånd mellande olika orterna, till exempel fyra timmar mellan Aspen ochTelluride.

Valuta

Amerikansk dollar. 1 USD = cirka 6,5 SEK.

Mat och dryck

Du hittar några av landets bästa restauranger i Aspen, och även omde är dyra, cirka 30 dollar för en varmrätt, är det i jämförelsebilligare än hemma i Sverige. Du betalar fem dollar och uppåt fören öl och minst tio dollar för ett glas vin. Glöm inte att manmåste dricksa 10 till 20 procent på både mat och dryck. Mer info:www.foodrepublic.com/2012/03/07/top-10-restaurants-aspen-colorado.

Klimat

Medeltemperatur uppe i bergen: 25 grader i juli och minus fem ijanuari. Extremt torrt bergsklimat med över 300 soldagar per år.Glöm inte vattenflaskan och solskyddsfaktorn!

Säsong

Vinter och sommar. Hösten är också fantastisk, med billigarepriser, behagligt klimat och mängder av amerikanska aspar iskiftande färger.

Visum

Sverige ingår i The Visa Waver Program, vilket innebär att vi kanturista i tre månader i USA utan att ansöka om visum. Dock måste dunumera anmäla din ankomst online via ESTA senast 72 timmar innanavresa. https://esta.cbp.dhs.gov/esta