Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släckte barnvagnar som brann

Två tomma barnvagnar eldhärjades i en trappuppgång i Norberg på tisdagsnatten. Fadi Hanna tog sig ut ur sin bostad och började släcka elden med snö.

Norberg. Det är inte första gången som barnvagnar brinner i trappuppgången på Ringvägen i det kommunala hyresområdet Svanen.

I början av oktober förra året skedde det i exakt samma entré. Då som nu inträffade det på natten.

Makarna Fadi Hanna och Rania Isaac, som bor på bottenvåningen i trapphuset där branden skedde, var vakna och märkte plötsligt att det luktade illa.

– Jag trodde först att det var något i köket, säger Fadi Hanna.

Sedan insåg han att det var ute i trapphuset det brann. Tillsammans med sina två bröder hoppade han ut från balkongen. De gick sedan runt till entrén och började släcka branden.

– Vi hade inga verktyg utan bara en liten skål som vi fyllde med snö och kastade på elden, säger han.

Brandkåren, polis och ambulans kom sedan till platsen. Fadi Hanna konstaterar att det som har hänt inte känns bra.

– Man känner sig inte trygg i hjärtat, man kommer att tänka mycket i framtiden, säger han.

Ingen människa skadades fysiskt av branden. Trappuppgången fylldes dock med farlig brandrök.

– Den största risken var att det var rökfyllt i trapphuset, fast det är klart att om branden fått växa till kunde den ha spridit sig. Men styrkan var snabbt på plats och de boende hade även gjort en insats, säger Daniel Lundin, brandingenjör på Södra Dalarnas räddningstjänstförbund.

Branden på tisdagsnatten rubriceras som skadegörelse. Polisen tror att båda bränderna på Ringvägen har anlagts. Men någon misstänkt finns inte och polisen hoppas nu kunna få in tips.

– Om det är någon som sett något som kan sättas i samband med det här är det av vikt för oss, säger Lars Eriksson, vid polisen i Fagersta.

Barnvagnsbränderna har satt sina spår hos flera boende i trappuppgången. Hos Dagmar Måntelius kom det in mycket rök och det ligger ett sotlager på de flesta sakerna i hennes bostad.

– Någon måste komma hit och städa åt mig, säger hon.

Dagmar Måntelius hörde konstiga ljud och larmade på tisdagsnatten.

- På 112 sade de åt mig att öppna balkongdörren och gå ut, säger hon.

Att det nu har brunnit två gånger oroar henne.

– Hade man legat och sovit och inte vaknat hade man kunnat blivit rökförgiftad, säger hon.

Hyresvärden på Ringvägen, Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK, tillåter inte att brännbart material står i trappuppgångarna. Ett undantag har varit barnvagnar i entréerna i Svanenområdet. Hyresgästerna har tillåtits att ha dem där.

– Det har funnits plats att ställa en barnvagn utan att det blir problem med utrymningsvägen och då har vi tyckt att det är besvärligt för småbarnsföräldrar att inte kunna ställa ifrån sig dem, säger Monica Hed Johansson, fastighetschef på NVK.

Men nu blir det ändring på det.

– Efter den här nattens händelser har vi nu skrivit ett brev till alla på Svanen om att det inte går att ha barnvagnar i trappuppgångarna, säger Monica Hed Johansson.

ANDERS JANSSON

[email protected]