Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

10 tips för att ta kontroll över gravidillamåendet

Illamåendet brukar vara ett av de första gravidtecknen och för många det jobbigaste. Med enkla knep kan du stoppa kräkreflexen under jobbmötet eller det värsta panikillamåendet under bussresan.

Annons

Gravidillamåendet kan knäcka vem som helst. Utan att du anar det kan förväntan över den mysiga graviditeten bytas mot kaskadkräkningar och ett ständigt illamående. Speciellt tufft kan det vara i början, innan den glada nyheten spridits bland vänner och kollegor, och kampen mot kräkreflexen ska ske i tysthet.

– Jag vill inte berätta på mitt jobb att jag är gravid, men mår konstant illa hela dagarna och även på nätterna när jag vaknar. Det gör att jag är jättetrött och inte orkar med något. Jag kräks inte men det känns som att jag ska göra det. Finns det några tips? undrar en blivande mamma i Familjelivs forum.

Aleksandra Nived som är Familjelivs barnmorska tipsar om att ha några kex till hands och att låta morgonrutinerna ta lite extra tid.

– Ett generellt tips är att småäta. Illamåendet brukar öka när magen är tom. Kräks du mycket är det också bra att försöka hålla ner storleken på portionerna. Sen är illamåendet som mycket annat, väldigt individuellt. Försök att hitta vad som fungerar och inte fungerar för dig. Vilka lukter får det att vända sig i magen? Är det någon speciell tid på dygnet som är värre än andra? säger Aleksandra och fortsätter:

– Många kvinnor har det extra jobbigt på morgonen. Se till att du har något bredvid sängen som du kan stoppa i dig innan du går upp, till exempel salta kex så får du både salt och kalorier. Det kan även vara bra att ställa klockan lite tidigare så att du slipper stressa och kroppen får tid på sig att vakna ordentligt.

Gravidillamåendet försvinner för de flesta efter att man gått in i graviditetsvecka tolv. För andra är det ett problem som följer under hela graviditeten. Den definitiva orsaken till illamåendet vet forskarna ännu inte, men den troligaste orsaken finns i ändrade hormonbalanser och obalans i blodsockret. En annan förklaring kan vara stress och trötthet.

– Det senaste jag läste var att man kunde se samband mellan gravidillamående och åksjuka. Det finns även vissa som menar att det finns en viss ärftlighet, blev ens egen mamma illamående är risken större att även du mår illa. Det är även vetenskapligt bevisat att kvinnor som väntar tvillingar och flickor kräks mer. Jag har själv två flickor och kräktes i 16 respektive 26 veckor, säger Aleksandra Nived.

Hur vet jag att det är dags att söka hjälp för illamåendet?

– Var uppmärksam på uttorkning om du kräks mycket, får svimningskänslor eller om du går ner i vikt, då är det dags att kontakta din barnmorska eller en läkare. Ett tydligt tecken på uttorkning kan vara att du börjar kissa mindre eller om urinen blir mörkare. Var även uppmärksam på om kräkningarna börjar likna kaffesump, då ska man söka vård omgående! säger Aleksandra Nived.

10 knep mot illamående

* Lägg några kex eller knäckebröd på nattduksbordet när du lägger dig. Då kan du äta dem innan du stiger upp på morgonen. Ha även god tid på dig så att du kan ligga kvar i sängen så att kroppen får lite extra tid.

* Ät små måltider men ofta, med två till tre timmars mellanrum, prova dig fram för att se vad som fungerar bäst för dig.

* Drick mycket vatten, speciellt om du kräks ofta. Du kan även dricka juice eller örtte. Drick små mängder ofta.

* Drick mindre kaffe. Undvik även andra drycker med koffein som till exempel te, eftersom det är vätskedrivande.

* Prova om du mår bättre av kokt mat än stekt. Undvik starkt kryddad mat och mat som är fet. Du kan även testa att äta mindre kött.

* Ät mellanmål rika på kolhydrater, som frukt och bröd.

* Undvik matos och starka dofter.

* Undvik stress genom att planera in pauser för vila och för att äta regelbundet. Har du möjlighet att lägga dig ner en stund mitt på dagen, så ta dig den tiden.

* Ingefära kan motverka illamående. Drick ingefärste eller ät ingefäratabletter.

* Testa åksjukeband som du fäster runt handlederna, finns att köpa på apoteket.

Källa: vardguiden.se och netdoktor.se

Annons