Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16-åriga Geraldine är inte rädd för att ta kommandot

16-åriga Geraldine Blommé Glassing är troligtvis Sveriges yngsta ordförande – i alla fall när det handlar om kyrkliga syföreningar.

Annons
Ung ordförande.  Geraldine Blommé Glassing är Skinnskattebergs kyrkliga syförenings nya ordförande. Hon har varit medlem sedan hon var tio år gammal.

– Jag har inte hört om någon yngre i alla fall. Jag sänkte ju medelåldern ganska rejält när jag gick med, säger Geraldine med ett leende.

Trots att hon bara är 16 år gammal har hon redan varit med i Skinnskattebergs kyrkliga syförening i sex år. Det var hennes mormor som fick henne intresserad av handarbete.

– Hon är syslöjdslärare och fick in mig på det här spåret redan när jag var liten. När jag var 10 år började jag virka och fastnade för det totalt och sen har jag bara fortsatt.

– När man väl kan det så kan man göra så oerhört mycket, det är bara fantasin som sätter gränser. Det är lite häftigt för det är lite av en döende konstform. Det är häftigt att kunna det.

Geraldine beskriver virkningen som det hon behärskar bäst, men hon är kunniginom flera olika hantverk. Hennes nästa mål är att förbättra sina färdigheter i stickning.

I våras bestämdes det inom syföreningen att Geraldine skulle ta över som ordförande och i september blev det officiellt.

– Det är jätteroligt! De andra medlemmarna är så himla goa, säger hon.

Hon förklarar att föreningen handlar om mycket mer än fika och handarbete. De har till exempel även hand om kyrkkaffet och arrangerar varje år en julaktion där pengarna går till välgörenhet.

– Det är mycket att förbereda och sätta sig in. Det är en helt ny roll för mig, säger Geraldine och förklarar att hon fortfarande håller på att sätta sig in i rollen som ordförande.

Geraldine går sitt första år på ekonomilinjen på Carlforsska gymnasiet i Västerås. I framtiden har hon drömmar om att bli advokat.

– Jag är mycket engagerad kring lagar om våld i hemmet. Jag vill se till att det blir rätt straff.

Att skapa eget företag kring virkningen och handarbetet är inget som är aktuellt för henne just nu, men hon har funderat på det. Dessutom driver hon redan sitt eget företag ”Not Okej”. Hon gör armband med antimobbning-budskap. Mer än hälften av intäkterna går till organisationen Friends.

– Jag gör det inte för att tjäna pengar. Det handlar om att uppmärksamma mobbning. Det är vanligare än man tror, och vi måste göra något åt det.

Geraldine startade företaget när hon var sommarlovsentreprenör och det har rullat på sedan dess.

Nu tar Geraldine på sig ett nytt projekt – så att säga. Hon kommer jobba för att värva yngre medlemmar till föreningen.

– De medlemmar vi har är helt fantastiska och dem vill vi ha kvar, men för att föreningen ska leva vidare måste vi nå ut till en yngre målgrupp.

”Fuck mobbning”.  Geraldine tycker det är viktigt att folk står upp mot mobbning. En del av intäkterna från armbanden går till organisationen Friends som jobbar mot mobbning.
Annons