Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

22-åriga Anna är en stolt helnykterist

Anna Danielsson har aldrig känt något behov av att dricka. ”Jag har roligt även utan alkohol. Och jag minns allt från mina fester”, säger hon. Sedan två år är hon ordförande för Ungdomens nykterhetsförbund i Västmanland.

Annons
Anisktet utåt för UNF. Anna Danielsson, ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund i Västmanland, har inget emot att gå på fest. Men någon alkohol behöver hon inte för att ha skoj.

Desto fler skäl har Anna för att INTE dricka.

– Jag sparar pengar, det är bra för hälsan och jag stödjer inte alkoholindustrin som uttnyttjar länder i tredje världen för egen vinnings skull. Och jag slipper tappa bort saker, tillägger hon leende och berättar att hon inte blivit mer sugen på att dricka efter att ha jobbat extra på krogen, där hon plockat disk och stått i garderoben.

De flesta av kompisarna är också nykterister, eller dricker sparsamt. Anna uppskattar mest små fester med sina nära vänner, men hon gillar också att gå ut och dansa.

– Man ska väl kunna ha roligt även utan sprit? Jag tror man missar mycket. Kanske låter det som trist nykteristsnack, säger hon med ett skratt.

Den självklara frågan är väl varför hon har bestämt sig för att inte dricka.

– Min familj är vanliga svenssons, varken alkoholister eller nykterister. Så jag vet egentligen inte varför. Kanske har det att göra med att jag som liten tyckte det var obehagligt med fulla människor på fester.

Ordförandeposten fick Anna för snart två år sedan. Då hade hon varit medlem i UNF i bara några månader.

– Min granne Lena Eriksson stod på Salamässan 2011 med IOGT-NTO och skulle starta upp en ungdomsförening här i Sala. Så jag, min syster och en kompis gick med, och kom också med i styrelsen. Nu är vi 20 medlemmar i UNF Sala.

Visst kändes det lite nervöst att bli ordförande för Västmanlandsdistriktet, speciellt efter så kort tid inom UNF, men nu har Anna kommit in i det.

– Det har varit väldigt lärorikt. Men trots att jag är ansiktet utåt ser jag mig som bara en ledamot i styrelsen, jag delegerar mycket. Vi har så bra gemenskap och har mycket kul ihop.

I Västmanland finns det sammanlagt fyra föreningar: Sala, Fagersta och två avdelningar i Västerås.

– I Sala heter vi Silvernykter, och delar lokal med Hyresgästföreningen på Johannesbergsgatan.

Med i styrelsen för UNF Västmanland är också Chris, Annas tvillingsyster.

– Hon är min bästa vän, säger Anna varmt.

De bor också ihop, i huset på Bergslagsgatan där de växte upp.

– Det är lyxigt att kunna bo så här i vår ålder.

Det blev ombytta roller, då det var deras mamma som efter att ha varit frånskild länge flyttade därifrån.

– Det tog nästan ett år innan vi ändrade något här hemma, säger Anna leende och ser sig omkring i vardagsrummet. Då blev det nya gardiner och en ny matta.

Även om en del av inredningen har en ålderdomlig touch, som den gamla symaskinen i hörnet, avslöjar mangaaffischerna på väggen att det bor ungdomar här nu.

– Manga är en stor del av mitt liv. Jag brukar rita karaktärer till de berättelser jag skriver.

Att bli författare är nämligen en dröm för Anna, och förutom korta noveller och dikter har hon skrivit två böcker på 150 sidor vardera.

– Jag skickade in den första till flera förlag, men blev refuserad, säger hon och håller upp en gul pappersfylld mapp märkt Midnattssyndromet.

Hon läser mycket själv, gärna fantasy, men även faktaböcker. Just nu läser hon en bok om begsklättring.

UNF kommer ordna många aktiviteter i Sala det kommande året. Även i Fagersta finns många trådar att dra i .

Darren Wolle är sekreterare i styrelsen i Fagersta samt sitter med i styrelsen i Västmanland. Han berättar att de i Fagersta har planerat en rad olika aktiviteter som till exempel en go cart-resa till Stockholm och ett besök på Arosfortet i Västerås.

Det blir även disco i januari - alkoholfritt förstås.

Darren förklarar att föreningen har disco regelbundet och att alla som vill är välkomna att vara med på festligheterna.

Darren är 15 år och går fortfarande i skolan. Han förklarar att han gick med i UNF för att där har alla chansen att umgås med alla.

– Det är ingen som dömer någon. Alla får vara unika på sitt sätt. I skolan kan det bli mobbing.

Kloka ord. På väggen i Anna Danielssons rum.
Lika för alla. Darren Wolle gick med i UNF för att alla behandlas lika och ingen blir mobbad.
Anna Danielsson, 22, är ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund i Västmanland. Hon bor i Sala.
Annons