Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50-talets formspråk tilltalar Peter

70 år fyller i dag fotograf Peter Nyblom. Hans dokumentation av arbetsplatser och gamla bruksorter i Bergslagen har resulterat i flera fina utmärkelser.

Annons
Peter har inrett sin arbetsplats i bostaden. Där finns all digital teknik som behövs för bildhantering. ”Visst är det fantastisk med den nya tekniken. Men ibland kan jag sakna det gamla mörkrummet”, säger Peter.

Peter Nyblom har ett stort arkiv med Fagerstabilder från förr och nu. Han har gett ut fyra bildbaserade böcker på eget förlag och medverkat i en rad andra böcker på olika sätt. Någon soffliggande pensionär tänker han inte bli, det finns mycket han vill sätta tänderna i.

– Just nu håller jag på med en bok om slaggstenshus i Bergslagen, säger han. Det är ett spännande projekt.

När Peter gick i fjärde klass i skolan fick eleverna i uppgift att skriva en uppsats om vilket yrke de ville ha som vuxna. Utan funderingar skrev Peter ner, detektiv eller konstnär.

– På sätt och vis passar det in på mig i dag, säger Peter. Det är ett detektivarbete att leta uppgifter till gamla bilder och fotografin står för det konstnärliga.

Peter är uppvuxen i en svenskspråkig småbrukarfamilj i Österbotten och är äldst av tio syskon. Som tonåring gillade han bilar och raggarkulturen blomstrade. Det var också årtiondet då de unga kom i fokus med egen musik och egen klädstil.

– Vi var fyra grabbar som hängde ihop ett tag, minns Peter. Vi klädde oss likadant, vita nylonskjortor, svarta stuprörsbyxor, myggjagare och jackor. Elvisvågen i pannan kopierades och vi var kungar när vi gled fram i våra amerikanare.

Intresset för bilar är fortfarande stort och även om raggarlivet nu är ett avslutat kapitel, så sätter Peter gärna på en rockabillylåt i sin Pontiac och gör en repa genom stan.

– Raggarkulturen är kanske den enda ungdomskultur som överlevt till vår tid och kommer nog att leva länge än, konstaterar Peter.

Årtionden som Peter gillar är 50- och 60-talen. I villan har han inrett ett rum med möbler och bruksting från den tiden. Radiogrammofonen med arbetade detaljer i träet, stringhyllan, fladdermusfåtöljen och den första teveapparaten ingår i samlingen.

– Den tidens formspråk tilltalar mig, säger Peter, det var ingen slit och slängmentalitet.

På 1960-talet sågs Sverige som ett framtidsland och Peter lämnade hemmet i Österbotten för att flytta till Borlänge och ett jobb på Domnarvets järnverk. Fyra år senare blev Fagersta hemorten och arbetsplatsen Seco.

Fotografering blev ett stort fritidsintresse på 1970-talet och lyckan var stor när Peter fick ett eget mörkrum.

– Även om den digitala tekniken underlättar bildhantering, så var det mera spännande att stå i mörkrummet och se bilden växa fram, säger Peter.

Intresset för dokumentation av arbetsplatser väcktes vid ett besök på Galleri Astley 1978. Fotografen och filmaren Lars Åby hade en fotoutställning där han visade fotografier från Bredsjö träkolshytta, en av de sista i Sverige.

– Jag blev intresserad och åkte dit för att se den gamla hyttan med egna ögon, minns Peter. Allt var förfallet, men jag kände historiens vingslag.

Tidningen Metallarbetaren utlyste en tävling om bilder från arbetsplatser och Peter deltog med några bilder från Stålverk 2 i Fagersta.

– Jag kom trea bland tusentalet bidrag, berättar Peter. Detta ledde till att jag fick möjlighet att fotografera i hyttan under två veckor. Den skulle läggas ner 1979.

– Stålverk 2 gick samma öde till mötes och jag fotograferade även där.

I slutet av 1970-talet påbörjade Peter ett långtidsprojekt benämnt, Fragment från Bergslagen, en dokumentation om arbetsplatsers och samhällens förfall.

– Jag träffade journalisten Jan af Geijerstam och vi inledde ett mångårigt samarbete. Stålkrisen svepte över Bergslagen och vi reste till Indien för att se vad som hände med begagnad stålverksutrustning från Sverige. Tillsammans gav vi ut boken, Mitt i världen, mitt i tiden.

Efter nedläggning av Stålverk 2 bestämde sig Peter för att bli frilansfotograf på heltid.

– All början är ju lite motig, säger Peter. Jag tog ateljébilder, reklambilder och industribilder för att klara ekonomin. I mitten av 1980-talet visade jag vid ett tillfälle ett bildspel över Fagerstabygden och detta födde idén till de omtyckta Fagerstaböckerna.

Även fast Peter inte är infödd Fagerstabo, så är han intresserad av ortens historia.

– Ifall jag bosatt mig på någon annan plats, så skulle jag nog gjort likadant där, säger han.

I dag fyller Peter Nyblom 70 år. Födelsedagen kommer han att fira tillsammans med familjen.

Fyller 70 år i dag

Född: I Kronoby i Österbotten. Flyttade till Sverige som 18-åring. Kom till Fagersta 1968.

Aktuell: Fyller 70 år i dag.

Arbetsliv: Arbetade först på Seco. Arbetade på Stålverk 2 1971-1985. Startade eget som frilansfotograf 1990

Böcker: Har gett ut fyra bildbaserade böcker på eget förlag.

Utmärkelser: Utsågs till årets Fagerstabo 2014. Fick Ahlbäckpriset samma år.

Familj: Hustrun Inger, dottern Johanna och bonussonen Magnus.

Annons