Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

90-åriga Jean ser det ljusa i livet

Erfarenheterna och visheten är det positiva med att bli äldre tycker Jean Stenberg, som fyller 90 år på söndag. ”Man ska tänka på det som är bra”, säger hon.

Annons
Tavlan föreställer Jean Stenbergs farfar, Johan Peter Lindström, som spelat en stor roll i hennes liv. ”Min farfar har gett mig tryggheten i livet. Jag växte upp med honom, han fanns där för mig helt enkelt, säger Jean och tillägger: ”Han var rättvis och snäll, och hade barnasinnet kvar”.

Norbergsbon Jean Stenberg tycker det ska bli väldigt trevligt att fylla år.

– Man blir uppmärksammad och känner sig betydelsefull, säger hon.

Ålderdomen har sina sidor, tycker Jean.

– Synen och hörseln är ett elände, men samtidigt är jag glad att jag är vital till sinnet och i kroppen, säger hon och fortsätter:

– Man blir ju vis och får mycket erfarenhet. Jag har haft ett väldigt arbetsamt liv, men lärt mig att lägga det negativa åt sidan. Sådant man inte kan påverka ska man försöka släppa. Man ska tänka på det som är bra.

Det tankesättet har hjälpt henne efter sonen Gunnars bortgång. Gunnar, som bodde i London, förolyckades i en trafikolycka på väg till sitt jobb på London university hospital, 27 år gammal.

– Det har varit väldigt kämpigt men jag har försökt att inte gräva ner mig för mycket i det. Jag tror att jag har accepterat det men det är ändå svårt. Men man får tänka på de som fortfarande lever, säger Jean.

Jean föddes i London 1925. Föräldrarna skildes när Jean var fem år och hon och hennes mamma bodde i fyra år hos Jeans mormor i Kent.

När Jean var nio år flyttade hon till Sverige, och tog ensam båten till Göteborg, där hennes pappa mötte upp.

– Jag ville åka till min pappa, som bodde sex mil utanför Härnösand, säger hon.

Jean tog lärarexamen 1946 och arbetade först som lärare i Sollefteå innan hon fick jobb som lågstadielärare i Fagersta 1966.

– Jag tyckte väldigt mycket om mitt jobb. Det var så roligt och stimulerande med barnen, säger hon.

Även om Jean inte bott i England på många år håller hon ändå en engelsk tradition vid liv. Hon och några väninnor träffas regelbundet för afternoon tea.

– Vi dricker te och äter scones, det har vi gjort i några år. Det är min idé men de andra har hakat på.

Jean har flera vänner från olika länder, bland annat Iran och Chile. Det har hjälpt henne att vara mer öppen för nya människor och kulturer, tror hon.

Just empatin är det som skiljer mest mellan det samhälle hon växte upp i och hur det ser ut i dag, menar Jean.

– Man märker främlingsfientligheten och det är förfärligt tråkigt. Många tänker inte på att det är folk som ofta fått kämpa väldigt och att de har det svårt. Förut fanns det mer förståelse, säger Jean och fortsätter:

– Jag tror att folk är avundsjuka på att de får för mycket på bekostnad av svenskar, men det är självklart att hjälpa och det är vår kristna plikt. Och Sverige kan tjäna på det. Norberg har tagit emot många flyktingar. Det är positivt, tycker jag.

Om det blir något firande i samband med 90-årsdagen återstår att se.

– Jag har faktiskt redan firat med släkten, med sushi på Näbbgården här i Norberg.

Älskar klassisk musik

Namn: Jean Inga Stenberg.

Född: 20 december 1925 i London.

Bor: I Norberg sedan 21 år tillbaka.

Familj: Två barn och tre ”extrabarn”. ”Min kusin hade fått bröstcancer och behövde hjälp att ta hand om hushållet och barnen. Så i några år åkte jag från Fagersta till Uppsala flera gånger i månaden, varje gång min kusin fått sina cellgiftsbehandlingar.Jag hade nyss blivit pensionär och därför kunde jag åka”, säger Jean.Har även två barnbarn och fyra barnbarnsbarn.

Favoritmat: Äter helst lasagne. Gillar även mat från flera olika länder, som sushi och persisk mat.

Favoritmusik: Klassisk musik, främst Beethoven.

Favoritprogram på tv: Skavlan: ”Han är trevlig och en bra intervjuare. Och så har han bra och intressanta gäster”.

Om 90-årsdagen: ”Det är svårt att planera, mina släktingar bor långt bort. Men kyrkan har firat mig i förväg med kaffe och tårta på Mariagården. Och jag har faktiskt redan firat med släkten, med sushi på Näbbgården här i Norberg.”

Mer läsning